Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Β.Όρμπαν για αντι-ρωσικές κυρώσεις: «Η ΕΕ πυροβόλησε τα πνευμόνια της και δεν αναπνέει – Παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος»

«Αυτό που συμβαίνει είναι ανυπόφορο»

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί και το κόστος των καυσίμων έχει εκτοξευθεί μετά τις αντι-ρωσικές κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ.

Ειδικά σε ότι αφορά την ΕΕ στην ουσία επέβαλε κυρώσεις κατά του εαυτού της αφού έχει ανάγκη από πρώτες ύλες και ενέργεια που αγόραζε φθηνά από την Ρωσία και τώρα δεν είναι διαθέσιαμ για τους Ευρωπαίους.

Είναι σαν κάποιος να πεινάει και να δίνει χρήματα για να αγοράσει τροφές και ξαφνικά μια μέρα για να τιμωρήσει αυτόν που τον προμηθεύει με φαγητό του ανακοινώνει «δεν θα ξαναγοράσω ποτέ από εσένα».

Όμως αυτός θα συνεχίσει να πεινάει ενώ αυτός που διαθέτει την τροφή δεν θα πεινάσει ποτέ.

Εν ολίγοις, σε ότι αφορά την λειτουργία της σαν κράτος η Ρωσία δεν παθαίνει τίποτε ενώ αντίθετα οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα υποστούν πραγματική καθίζηση.

Οι ενεργειακές αυξήσεις ανάγκασαν την Τετάρτη τον Ορμπάν να διατάξει την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και να καταργήσει ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση.

«Αρχικά νόμιζα ότι είχαμε πυροβολήσει τους εαυτούς μας μόνο στα πόδια, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες και πασχίζει να αναπνεύσει», είπε ο 59χρονος Ούγγρος πρωθυπουργός, επί μακρόν πολέμιος των κυρώσεων σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Όπως είπε ο Ορμπάν, η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του.

«Οι κυρώσεις είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία», λέει ο Ορμπάν

«Οι κυρώσεις δεν βοηθούν την Ουκρανία ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν αυτό συνεχιστεί θα εξοντώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ανυπόφορο», πρόσθεσε.

«Η στιγμή της αλήθειας πρέπει να έρθει στις Βρυξέλλες όταν οι ηγέτες θα παραδεχτούν ότι έκαναν έναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική των κυρώσεων βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και ότι θα πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.

Ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, είπε ότι χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε την Τετάρτη, οι οποίοι θα προκαλέσουν μια άνοδο στα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί όλο το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά πιθανόν θα αυξήσουν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών και επιδεινώνεται περισσότερο από το αποδυναμωμένο φιορίνι Ουγγαρίας.

Πριν από τις εκλογές του Απριλίου οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το κόστος του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανερχόταν σε 1,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια (3,71 δισ δολάρια), το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν την εκλογή του Ορμπάν προκάλεσε αύξηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την δυσκολότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010 με μια σαρωτική νίκη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, το φιορίνι έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό και η ενίσχυση από την ΕΕ βρίσκεται στον αέρα καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να τον ανατρέψουν διότι πάνω απ΄όλα τοποθετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του και όχι τα συμφέροντα του κλειστού και ύποπτου κονκλάβιου της χώρας του.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.