Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν, στο Μέγαρο Μαξίμου…

Συντάκτης: ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

… φωτιά στα μπατζάκια από τις δημοσκοπήσεις

Μπορεί η Ελλάδα να εξοργίστηκε από τις εικόνες των αστυνομικών να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τα σπίτια των Ελλήνων χρησιμοποιώντας ακόμα και ποτιστήρια, την ίδια στιγμή που έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πτητικά μέσα και άλλες δράσεις δασοπροστασίας, στο Μαξίμου όμως έκαναν έκτακτη σύσκεψη με θέμα την «φωτιά στα μπατζάκια τους», για τις επόμενες εκλογές.

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να ποζάρει μπροστά σε οθόνες που έδειχναν το χάρτη της Πεντέλης, ώστε να δείξει επικοινωνιακά πως ενδιαφέρεται για την εικόνα της Πειρήνης λαίλαπας, άλλο όμως ήταν αυτό που τον έκαιγε.

Στον στενό πυρήνα της εξουσίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για πολλούς λόγους. Ένας είναι το γνωστό μαγείρεμα με τις στατικές βάσεις δεδομένων όπου η μεταβλητή των αποτελεσμάτων είναι μικρή και δεδομένη ότι κι αν συμβαίνει στην κοινωνία, το άλλο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, σχεδόν δεν ανιχνεύεται.

Η εικόνα λοιπόν που έχουν στο μέγαρο από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις με εικοσαπλάσιο δείγμα από τις συμβατικές, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Το επιτελικό κράτος μπορεί να έχει αποτύχει σε πολλά, ουδείς όμως μπορεί να του καταλογίσει αποτυχία τόσο στην στρατηγική επικοινωνία όσο και στον πολιτικό σχεδιασμό. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σε σημερινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ο τρόπος δράσης μέχρι τις εκλογές, αφού πλέον βάσει των μετρήσεων και των αναλύσεων, το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζεται σε δύο πρόσωπα: Στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Η μεγάλη αιμορραγία που παρατηρείται για το κυβερνών κόμμα, καταλήγει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην Ελληνική Λύση. Γεγονός που δείχνει και την αποτυχία της στρατηγικής που αποφασίστηκε έναντι αυτών των δύο κομμάτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό πλέον θα αλλάξει.

Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού πίστευαν ότι στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον Ανδρέα Λοβέρδο παρά τις προσπάθειες τους, θα έβλεπαν έναν δεδομένο σύμμαχο ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από τον ΣυΡιζΑ, αποδυναμώνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο για την κάλπη. Έπεσαν τελείως έξω! Για κάθε ψήφο που ο Ανδρουλάκης έκοβε από τον ΣυΡιζΑ, έκοβε αντίστοιχα τρεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Αυτό όμως είναι ένα γεγονός που έπρεπε να το είχαν προβλέψει, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης προωθήθηκε μετά την εκλογή του από τα ίδια ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν και τον Κυριάκο. Ήταν λοιπόν απολύτως επόμενο ότι θα έπαιρνε και ψήφους από τον Κυριάκο. Όταν στο ίδιο μαγαζί βάζεις ένα ανταγωνιστικό προϊόν, θα αποσπάσει πωλήσεις από το υφιστάμενο, κύριο προϊόν.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του Νίκου Ανδρουλάκη λοιπόν έχει αποφασιστεί και ήδη φαίνονται τα πρώτα δείγματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποσπάσει όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορεί, ειδικά αυτά που έχουν αναγνωρισιμότητα, και έπειτα θα αναλάβουν τα συστημικά μέσα για να πριονίσουν τον νέο πρόεδρο του κινήματος, προς όφελος της Ν.Δ. Σκοπός θα είναι τόσο να συμπιεστεί δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ όσο και να υποχρεωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να συρθεί σε μία συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σενάριο το οποίο απορρίπτει ρητά μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση του Κυριάκου Βελόπουλου αποδεικνύεται πιο συνθέτη. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και τα προσκείμενα ΜΜΕ θεωρούσαν ότι μπορούν να τον αποδομήσουν απαξιώνοντας τον ως «γραφικό, ψεκασμένο και συνωμοσιολόγο». Κάποιοι μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό ότι θα ήταν ένας δεδομένος εταίρος σε μία συγκυβέρνηση. Η πραγματικότητα τους διέψευσε. Οι εξελίξεις στην πανδημία με το μοντέλο Σουηδίας και Ελβετίας το οποίο υποστηρίζει από την αρχή ο Βελόπουλος να δικαιώνεται, η εξέλιξη με τα ενεργειακά όπου η κυβέρνηση στρέφεται πανικόβλητη τους λιγνίτες τους οποίους υποστήριζε διακαώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, οι εξελίξεις στο ουκρανικό όπου η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και το Σκοπιανό, έχουν εδραιώσει την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μοναδικά κομμάτια που καταγράφουν αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ελληνική Λύση και τα δύο εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επειδή το σύστημα απαξίωσης του Βελόπουλου απέτυχε, στο Μαξίμου θα στραφούν σε μία στρατηγική δημοσκοπικής αποδυνάμωσης των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης ώστε να ανακόψουν μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ, ειδικά στη Β. Ελλάδα όπου η άνοδος του κόμματος είναι τεράστια προκαλώντας πονοκέφαλο και πίεση στους πολιτευτές της ΝΔ. Ειδικά από τη στιγμή που ο Βελόπουλος δεν έχει αντίπαλο από τα δεξιά.

Το επόμενο χρονικό διάστημα λοιπόν θα δούμε δημοσκοπήσεις που να δείχνουν σταθερά η ελαφρώς μειωμένα τα ποσοστά του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ αντίθετα θα φαίνεται μία αύξηση σε κόμματα που δεν έχουν ελπίδα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης τα οποία όμως θα εμφανίζονται «μία ανάσα πριν την είσοδο τους στη βουλή».

Το κέρδος για το Μαξίμου θα είναι διπλό. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την κυριαρχία του Κυριάκου Βελόπουλου δεξιά της Ν.Δ. ενώ την ίδια στιγμή θα «στείλουν στα σκουπίδια» χιλιάδες ψηφοφόρους προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς κάθε ψήφος σε κόμμα εκτός Βουλής, θα λειτουργήσει προσθετικά στο πρώτο κόμμα των επόμενων εκλογών.

Από Σεπτέμβρη λοιπόν ας ετοιμαστούμε για σκληρό ροκ με διαφορετικό ρεπερτόριο, τόσο για το Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.