Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι «το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», μετέδωσε το Reuters.
Η όλη ατμόσφαιρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βαριά» και μάλλον η Μόσχα έχει αποφασίσει να ανταποδώσει «τα ίσα» στην ΕΕ για τις κυρώσεις (και ειδικά για την «κλοπή» των 650 δισ. δολ. των τραπεζικών αποθεματικών της Ρωσίας).
Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και προς την Ελλάδα για επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Η Μόσχα κατηγορεί ότι την Αθήνα ότι δίνει φυσικό αέριο στην Βουλγαρία από τον Turkish Stream, κατά παράβαση της απόφασης της Ρωσίας να επιβάλλει εμπάργκο στην Βουλγαρία,
Ο Nord Stream 1 υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τον χρόνο, προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθεμάτων για το χειμώνα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, με την ευκαιρία της σημερινής (14 Ιουλίου) εθνικής εορτής της Γαλλίας.
Αναφερόμενος στη Ρωσία, μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου «ως πολεμικό όπλο» και εκτίμησε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία – όπως ανέφερε – η χώρα του θα βοηθήσει.