Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Power Pass: Οργή και απογοήτευση από τους πολίτες για τα “ψιλά” – Ξεφούσκωσαν οι υποσχέσεις

Από σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων για το επίδομα ρεύματος ή Power Pass, καθώς την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ποσών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης του ρεύματος και τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.

 

Όσον αφορά στις πληρωμές της περιόδου από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, τα ειδοποιητήρια εστάλησαν στους περισσότερους λογαριασμούς, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε τρεις φάσεις.

 

Για τους υπόλοιπους 600.000 δικαιούχους, στους οποίους δεν έχει κοινοποιηθεί η εκκαθάριση της αίτησής τους, η αποζημίωση θα κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται στα στοιχεία των δηλώσεων.

 

Η αναδρομική αποζημίωση για τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αφορούσε αρχικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης επεκτείνεται για ακόμα ένα μήνα.

Οργή και απογοήτευση

 

Πάντως, η ανακοίνωση των εκκαθαριστικών για το Power Pass προκάλεσε οργή και απογοήτευση και όχι ιδιαίτερη ανακούφιση στους καταναλωτές.  Οι περισσότεροι από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είδαν ποσά μεταξύ 30 – 40 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ποσά ήταν τριψήφια.

 

Οι υποσχέσεις για επιδοτήσεις που θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεφούσκωσαν με τον καιρό με τους χρήστες να αναρτούν τεράστια ποσά που έχουν ήδη πληρώσει για να επιδοτηθούν τελικά με ψίχουλα, όπως λένε.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η ανάλυση της εκκαθάρισης ανά μήνα έδειξε και …αρνητικά ή μηδενικά ποσά. Για παράδειγμα, υπήρξαν χρήστες που επιδοτήθηκαν για τον Απρίλιο, αλλά για κανέναν προηγούμενο μήνα με το ποσό να είναι μηδενικό για τους προηγούμενους λογαριασμούς, ενώ σε άλλους στην επιδότηση Μαΐου προέκυπτε ότι τελικά …χρωστάνε για παράδειγμα 4 ευρώ.

 

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι τα στοιχεία προέρχονται αποκλειστικά από τους παρόχους συμπληρώνοντας ότι ενδεχόμενα αρνητικά ποσά ίσως προκύπτουν από διάστημα που δεν είχε πραγματοποιηθεί μέτρηση ή ήταν σε ισχύ κάποια έκπτωση εκ μέρους του παρόχου. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και από την ανάλυση της εκκαθάρισης, δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα κανείς πως ακριβώς προκύπτει το τελικό ποσό της επιδότησης.

 

Αρκετοί ήταν οι χρήστες που ανάρτησαν εκκαθαριστικά επιδότησης των 20 ευρώ ρωτώντας αν θα τους βοηθήσει κανείς να τα …φάνε μαζί, άλλοι διακωμωδούν την κατάσταση λέγοντας ότι ετοιμάζουν βαλίτσες για διακοπές «πειράζοντας» ελαφρώς τους στίχους γνωστού τραγουδιού: «Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας. Όσα κι αν έχω δανεικά πια δε σου δίνω να κάνεις βόλτες με το Power Pass».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.