Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πυρκαγιές: Στο ίδιο έργο θεατές – Επιταχύνεται ραγδαία η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση

Μετά τα απανωτά φιάσκο στον χιονιά και το κλείσιμο της Αττικής Οδού, καθώς και στις περσινές πυρκαγιές που κατέκαυσαν την Εύβοια, τώρα στην Πεντέλη και σε άλλα πύρινα μέτωπα η κυβέρνηση δείχνει για πολλοστή φορά τις απογοητευτικές επιδόσεις της. Κάτι που, μαζί με όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, όπως ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, επιταχύνουν ραγδαία την καθοδική πορεία της

Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη χρονιά οι Έλληνες. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και «υποσχέσεις» ότι για φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και ο κρατικός μηχανισμός πανέτοιμος, αποδεικνύονται ξεδιάντροπη παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Παρ’ ότι, άπαντες γνωρίζουν την υψηλή επικινδυνότητα ιδιαίτερα αυτών των ημερών, ο -υποτίθεται καλά προετοιμασμένος- μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα περί δυνατών ανέμων (που’ σαι Πολύδωρα με τον «στρατηγό άνεμο»!), κλιματικής αλλαγής και διάφορα άλλα, τα οποία οι κουρασμένοι από τις κούφιες υποσχέσεις πολίτες τα ακούνε ως κουραφέξαλα.

Το ήξεραν

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει σήμερα, σε ανάρτησή του στο Facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας, Beyond, του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)».

Στο μεταξύ, έχουν εκδηλωθεί και άλλες πυρκαγιές, όπως στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα, ενώ ακόμα η «καυτή» καλοκαιρινή περίοδος είναι ακόμα μπροστά μας. Άπαντες, βέβαια, εκφράζουν την ελπίδα να μην ξαναζήσει η Ελλάδα αντίστοιχο καλοκαίρι με το περσινό, οπότε, εκτός της βόρειας Εύβοιας, κάηκε ένα τεράστιο κομμάτι της χώρας.

Μόνο για την επικοινωνιακή εικόνα τους

Ωστόσο, στην κατάσταση που βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και με ξεπερασμένα «δόγματα» δασοπυρόσβεσης, ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως δίχως καμία φροντίδα και χρηματοδότηση στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, άπαντες φοβούνται το χειρότερο.

Από τη μεριά τους, οι κυβερνητικοί, αν και οι περισσότεροι έχουν -και ορθώς- καταπιεί τη γλώσσα τους, αρκούνται στις τηλεοπτικές εμφανίσεις προσώπων σαν τον Γιώργο Πατούλη. Ο νυν περιφερειάρχης, ο οποίος εξαπέλυε μύδρους για το Μάτι, τώρα, με τις δακρύβρεκτες εμφανίσεις του, όπως και προηγουμένως με το φιάσκο του χιονιά, αγγίζει -αν δεν έχει ξεπεράσει- τα όρια της γραφικότητας.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, στριμωγμένος, εν μέσω έντονης εκλογολογίας, «παγίδα» την οποία εν πολλοίς έχει ανοίξει το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, δείχνει να τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή εικόνα του και το πως δεν θα πάθει κι αυτός ένα «νέο Μάτι». Ως εκ τούτου και η πρεμούρα για τις εκκενώσεις κατοίκων, όπως και πέρυσι. Κι ας καούν τα πάντα. Κατά τα λοιπά, βέβαια, επί ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως είναι γνωστό, επιβραβεύθηκαν παράγοντες της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής που είχαν άμεση εμπλοκή στο Μάτι, ενώ δικαστικά έχουν πέσει στα … πολύ μαλακά πολλοί από τους θεωρούμενους ως υπεύθυνους για την τραγωδία το καλοκαίρι του 2018.

Έτσι, λοιπόν, προβλήθηκε δεόντως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, του έδειχναν χάρτη με την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Αλλά είναι απορίας άξιον. Γιατί του είχαν από κάτω και μια οθόνη με το δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού; Πρόκειται για σκηνοθεσίες που μόνον ειρωνικά σχόλια μπορούν να προκαλέσουν.

Για γέλια και για κλάματα

Το χειρότερο, όμως, δεν είναι οι σκηνοθεσίες για … γέλια και για κλάματα που στήνονται, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η εικόνα του πρωθυπουργού και των «αρμόδιων» υπουργών του.

Απογοήτευση, πικρία, αλλά και θυμό, προκαλούν αναρτήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με φωτογραφίες αστυνομικών που έχουν σπεύσει στις περιοχές των πυρκαγιών και βοηθούν να σβήσει η φωτιά σε περιβόλους σπιτιών με … ποτιστήρια για φυτά σε γλάστρες (!).

Πρώτα απ’ όλα, άλλη είναι η δουλειά των αστυνομικών και όχι να σβήνουν φωτιές. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως είναι φυσικό, δεν τους έχει παρασχεθεί εξοπλισμός κατά των πυρκαγιών. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να βοηθούν σε απεγκλωβισμούς κατοίκων. Στην ακραία περίπτωση, όμως, που χρειαστεί να μπουν και αυτοί στη μάχη με τις φλόγες, ε, δεν είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό με ποτιστήρια (!).

Και καλά οι αστυνομικοί που το έκαναν, και ορθώς. Το να διαφημίζει, όμως, ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη «γύμνια» του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, χειροκροτώντας εικόνες με αστυνομικούς με ποτιστήρια στα χέρια, μόνο και μόνο για να αποσπάσει κάποια μικροκομματικά οφέλη και ψήφους έναντι των άλλων Νεοδημοκρατών υποψηφίων του στην εκλογική περιφέρεια που κατεβαίνει, αποτελεί απλά εθνική κατάντια.

«Παράπλευρες απώλειες»

Πέραν των καμένων σπιτιών και επιχειρήσεων στις περιοχές των πυρκαγιών, υπάρχουν και οι «παράπλευρες απώλειες», όπως θα σπεύσουν κάποιοι κυβερνητικοί να χαρακτηρίσουν θανάτους πολιτών.

Ένας 84χρονος, για παράδειγμα, έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του στην Ανθούσα να καίγεται. Φέρεται να είχε φύγει από το σπίτι του την Τρίτη, μετά από εκκένωση της περιοχής. Όταν η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, επέστρεψε, και βλέποντας το σπίτι του κατεστραμμένο, έβαλε τέλος στη ζωή του με τη χρήση περιστρόφου.

Και, όμως, κάποιοι ανόητοι κυβερνητικοί φωστήρες, όπως και σε άλλες πυρκαγιές, σπεύδουν να πουν το τετριμμένο: «Τα σπίτια ξανακτίζονται». Σε τέτοιες περιπτώσεις, πάντως, καλύτερα είναι να σιωπούν και να κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.