Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όταν ο Σόιμπλε παινεύει τον πρωθυπουργό σου, κάτι πολύ λάθος συμβαίνει

Ο αρχιτέκτονας του Grexit εκθειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, όπου εστιάζει, ως είναι φυσικό, στο πρόγραμμα – προκρούστειο κλίνη λιτότητας του ελληνικού λαού. Το Antinews αποκαλύπτει σήμερα επαφές Ελλήνων διπλωματών με Γερμανούς αξιωματούχους και τι ανέφεραν οι δεύτεροι για την πολιτική Σόιμπλε

Το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού έπλεξε ο αρχιτέκτονας του Grexit, υπέρμαχος της πολιτικής σκληρής λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού, και βασικός εγκέφαλος της πολιτικής του γερμανικού «οικονομικού εθνικισμού», πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είχα γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά. Από τότε είχα προσέξει ότι ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικός υπουργός, τον εκτιμώ λοιπόν από παλιά», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, «τα Νέα».

Ελληνο-τουρκικά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι ο Β.Σόιμπλε εξήρε την αυτοσυγκράτηση Μητσοτάκη στα ελληνο-τουρκικά και απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των παγκόσμιων πολιτικών συνθηκών », είπε ο πρώην υπουργός της Γερμανίας, αναφερόμενος στην Τουρκία και τον ρόλο που απέκτησε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και πρόσθεσε: «Για αυτό είναι καλό που η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιδρούν συγκρατημένα».

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η Γερμανία ακόμα και στις περιόδους των ανοικτών επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως το καλοκαίρι του 2020, συμπεριφερόταν, όχι απλά κατευναστικά έναντι της Άγκυρας, αλλά υποστηρικτικά. Πόσο μάλλον, αφού επανειλημμένως λειτούργησε ως μπροστάρης εντός της ΕΕ για να μπλοκαριστεί κάθε πρόταση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη η αναφορά Σόιμπλε ως προς την «αυτοσυγκράτηση» της ελληνικής πλευράς έναντι της τουρκικής.

Γεωπολιτικός νάνος

Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο, εκτός των στενών ιστορικών και οικονομικών δεσμών με την Τουρκία, στην περίοδο της διαχείρισης της ονομαζόμενης «κρίσης του ελληνικού χρέους», αποδείχτηκε γεωπολιτικός νάνος.

Λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντά της, με πυρήνα τον «γερμανικό οικονομικό εθνικισμό», ισοπέδωσε οικονομικά την Ελλάδα, αδιαφορώντας πλήρως για τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τη μετατροπή της Ελλάδας σε «αποικία χρέους», ως είναι φυσικό άνοιγαν τις επιθετικές ορέξεις της ενδυναμούμενης Τουρκίας. Αλλά αυτό ήταν αδιάφορο για το Βερολίνο. Ή μήπως δεν ήταν αδιάφορο και συνειδητά ακολουθούσε αυτή τη γραμμή το γερμανικό κατεστημένο;

Όπως και να’ χει, η Γερμανία μπορεί να ήταν «οικονομικός γίγας» (άγνωστο τι θα συμβεί μετά τις δραματικές αλλαγές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία), αλλά αποδείχτηκε «γεωπολιτικός νάνος». Ειδικά στην περίπτωση της νοτιοανατολικής Ευρώπης, των ελληνο-τουρκικών και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τώρα, λοιπόν, αίφνης, με καθυστέρηση άνω των δέκα ετών, ο Σόιμπλε «θυμήθηκε» ότι υπάρχει στην περιοχή μια αναδυόμενη μεγάλη, επιθετική δύναμη που λέγεται Τουρκία. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά με βάναυσο τρόπο την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε στη συνέντευξή του. Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα».

Οποία ανακάλυψη! Και τι έκανε το 2010, το 2015, κ.ο.κ., ο Σόιμπλε για να αποτραπούν τα παραπάνω; Απλά, φρόντισε να ρίξουν μια ατομική βόμβα στην οικονομία της Ελλάδας και επί σειρά ετών να μην έχει χρήματα ούτε για βίδες για τα μαχητικά αεροσκάφη της.

Κόντρες Αμερικανών – Σόιμπλε

Άκρως ενδιαφέρον είναι ένα σημείωμα που συνέταξαν Έλληνες διπλωμάτες, και αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, με αφορμή τη συνάντηση, στις 16 Ιουλίου 2015, που είχαν ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, J.Lew, με τον Σόιμπλε. Η συνάντηση και οι συνομιλίες ήταν κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Σύμφωνα με ενημέρωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο -ανέφεραν Έλληνες διπλωμάτες- ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει το Grexit ως μόνη λύση για το ελληνικό θέμα. Ο Lew τόνισε ότι για τις ΗΠΑ, πέραν των οικονομικών παραμέτρων, δεσπόζουσα σημασία έχει η γεωπολιτική διάσταση του θέματος, πτυχή επί της οποίας η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να επιμένει εμφατικά. Ο κ.Σόιμπλε, σύμφωνα με την ως ανωτέρω ενημέρωση (σ.σ. της αμερικανικής πρεσβείας) δεν αντέταξε οτιδήποτε επ’ αυτού».

Από αυτή την άποψη, καθίσταται εμφανές ότι οι Αμερικανοί είναι πιο αξιόπιστοι από τον γερμανικό παράγοντα, ακόμα κι αν προκαλεί θλίψη το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη βάση τους τα τελευταία χρόνια, και η κυβέρνηση έχει συνταχθεί απόλυτα με τις επιταγές της Ουάσιγκτον.

Νέα μνημόνια;

Στη συνέντευξή του, ο Σόϊμπλε, εκτός του ότι δείχνει πως βγάζει … αναφυλαξία και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του Βαρουφάκη, αναφέρεται και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έστρωσε το χαλί στον Κ.Μητσοτάκη, διευκολύνοντας τις σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

«Ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών (σ.σ. Σεπτέμβριος 2015) έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί», είπε. Και συμπλήρωσε: «Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του , η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

Ωστόσο, η σημαντικότερη -ίσως- αναφορά του Σόιμπλε στη συνέντευξή του είναι ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει την «ελληνική υπόθεση» και ότι ουδείς πρέπει να αποκλείει νέα μνημόνια.

«Δεν συμμερίζομαι την ευφορία σας», απάντησε, όταν του επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την οικονομική στενωπό. «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα, κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών», πρόσθεσε. «Είμαστε αντιμέτωποι στην ευρωζώνη με νέες μεγάλες προκλήσεις».

Εκτός ευρωζώνης

Ο ίδιος επανέλαβε αυτό που ουδέποτε έκρυψε. Δηλαδή ότι «το πρόβλημα ήταν πως η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις όταν μπήκε στην ευρωζώνη. Επειδή στην ευρωζώνη έχουμε βέβαια κοινό νόμισμα, αλλά διαφοροποιημένες εθνικές πολιτικές, έπρεπε στην κρίση να εφαρμόσουμε την αρχή των προαπαιτουμένων, αυτό φυσικά θεωρήθηκε (!) εξωτερική παρέμβαση».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ίδιος εκθείασε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Θυμάμαι πολύ καλά τον Βενιζέλο, τα πήγαμε καλά. Του είπα όμως πολύ νωρίς. Κατά βάση έχετε δύο επιλογές: Είτε θα εκχωρήσετε την ευθύνη των αποφάσεων καταπιστευτικά σε άλλους, είτε θα αποχωρήσετε για ένα διάστημα από το ευρώ και εμείς θα σας βοηθήσουμε, δεν θα σας αφήσουμε μόνους».

Και… ψυχοπονιάρης

Κατά τα λοιπά, ο Σόιμπλε λίγο έλειψε να εμφανιστεί και ως … ψυχοπονιάρης για τους καημένους τους Έλληνες. «Πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα», είπε. Και συνέχισε: «Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα».

Βέβαια, όπως είπε, «το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτά ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων» (!).

Grexit

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουν δει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Σόιμπλε ιδεοληπτικά πίστευε ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει εκτός ευρωζώνης και ότι δεν μπλόφαρε, όπως πολλοί, μεταξύ των οποίων και φερέφωνα στα ελληνικά ΜΜΕ, ανέφεραν.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, τον Ιούνιο του 2018, σε συνάντηση που είχε Έλληνας διπλωμάτης με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και επί σειρά ετών πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Σόιμπλε, ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε:

«Προβαίνοντας σε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του 2015, ο κ.Γκάμπριελ ανέφερε ότι τελούσε σε πυκνή επαφή τόσο με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μακρόν, όσο και με τον Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε διακατέχεται διαχρονικά από εμμονή για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Εμμονή η οποία συνεχίζεται έως σήμερα (σ.σ. 6-2018) αταλάντευτα και δεν σχετίζεται με κάποια ιδεολογική ή άλλη εμπάθειά του κατά της Ελλάδας, αλλά εδράζεται στην ακλόνητη πεποίθησή του ότι το μέλλον της Ελλάδας θα ήταν καλύτερο εάν έμενε εκτός της ευρωζώνης.

Η αποτροπή της αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη οφείλεται, κατά το Γκάμπριελ, στην καγκελάριο, Μέρκελ, η οποία είχε διαισθανθεί ότι η αφαίρεση μιας ψηφίδας έστω από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα επέφερε αναπόδραστα την ολοκληρωτική κατάρρευσή του. Βεβαίως, το τίμημα της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι υψηλό και τούτο εξηγεί την πεποίθηση Σόιμπλε περί προτιμότερης αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Είναι προφανές ότι, τελικώς, δεν αποφασίστηκε το Grexit, επειδή το πλήγμα στο ευρώ θα ήταν σοβαρότατο, και από αυτό χαμένη θα έβγαινε, εκτός των άλλων χωρών, και η Γερμανία. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, μετά από τόσα χρόνια συνεχιζόμενης λιτότητας και φτωχοποίησης των Ελλήνων, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Μήπως, τελικά, ανεξαρτήτως των αγκυλώσεών του και του «γερμανικού οικονομικού εθνικισμού» του, ο Σόιμπλε έχει κάποιο δίκιο;

Υπό τη σκιά της μεγάλης παγκόσμιας αναταραχής που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η κρίση ενέργειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μένει να φανεί. Πάντως, εξαιτίας και της γερμανικής πολιτικής, η Ευρώπη ήδη μετράει σοβαρές απώλειες, όπως το Brexit, ενώ αντικρίζει με τα χέρια ψηλά τον γεωπολιτικό σεισμό στο ανατολικό τόξο της.

Κόλλημα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε όταν ερωτήθη ποιο βιβλίο σκοπεύει να διαβάσει τώρα στις διακοπές του. «Το βιβλίο ενός ιστορικού από το Φράιμπουργκ για την εποχή μετά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που έχει αρκετούς παραλληλισμούς με τις σημερινές εξελίξεις», απάντησε.

Περίεργο. Η Συνθήκη των (1919) που σήμανε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε χαρακτηριστεί ως ατιμωτική για τη Γερμανία λόγω των όρων που της επέβαλε, καθώς και ότι ήταν αυτή που άνοιγε το δρόμο για να πάρει την εκδίκησή της το Ράϊχ με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι να ήθελε, άραγε, να υπονοήσει ο 80χρονος πλέον Σόιμπλε, με αυτή την απάντησή του;

Αλισβερίσια Γερμανίας – Ρωσίας

Στο ίδιο παραπάνω πλαίσιο, άκρως ενδιαφέρουσα είναι και μια ακόμη απάντησή του, όταν ερωτήθη εάν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα έλθει η ώρα που η Γερμανία θα έκοβε πλήρως τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

«Όχι, ήλπιζα ότι αυτό δεν θα συνέβαινε πάλι. Στον Ψυχρό Πόλεμο η απουσία πολέμου ήταν θεμελιωμένη στην αποτρεπτική ικανότητα αλληλοεξουδετέρωσης και αλληλοκαταστροφής. Δεν ήταν ιδιαίτερα άνετο, αλλά λειτούργησε. Μετά τη γερμανική ενοποίηση, το 1990, σκεφτήκαμε ότι δεν τα χρειαζόμαστε πλέον αυτά , αλλά ξεχάσαμε τη ρήση των Ρωμαίων: «Αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο». Η Γερμανία περιβάλλεται από φίλους, αλλά όχι η Ευρώπη. Και τώρα πρέπει να εργαστούμε όλοι προς το συμφέρον όλων για να διασφαλίσουμε τη μη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων».

Ως γνωστόν, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία εξήγγειλε εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ για τη χώρα. Το «αν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο» του Β.Σόιμπλε, σε συνδυασμό με την… ανάγνωση του βιβλίου περί της Συνθήκης των Βερσαλλιών, να σημαίνει άραγε την αφύπνιση κάποιων γερμανικών ονειρώξεων περί της μετατροπής της χώρας και σε στρατιωτική υπερδύναμη;

Ψεύδεται

Πάντως, ο Β.Σόιμπλε ψεύδεται ανοικτά όταν υποστηρίζει, στη συνέντευξή του, ότι έκανε λάθος η Γερμανία που συμφώνησε με τη Ρωσία την κατασκευή του δεύτερου υποθαλάσσιου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου στη Βαλτική, Nord Stream 2. Τώρα τα λέγει όλα αυτά, που το Βερολίνο επικρίνεται για τα αλισβερίσια του με τη Μόσχα.

Τον Ιούνιο του 2018, όπως αποκαλύπτει το Antinews, «σε κοινοτικό γεύμα με προσκεκλημένο τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, Σόιμπλε», όπως αναφέρεται σε έκθεση Ελλήνων διπλωματών, «ο Σόιμπλε ερωτήθη από τον Βούλγαρο πρέσβη περί της γερμανικής προθυμίας κατασκευής του Nord Stream 2, αν και το Βερολίνο δυσπιστεί με την κατασκευή του αγωγού, South Stream. Ο κ.Σόιμπλε εξήγησε πως ό,τι είναι σοβαρό ζήτημα για κάποιους, οφείλει να λογίζεται ως τέτοιο και εκ μέρους της Γερμανίας. Άλλωστε, “οφείλει κανείς να μου το αναγνωρίσει ότι στο πλαίσιο του Eurogroup πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω τις μικρές χώρες”».

Εκεί, λοιπόν, αν και η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ο Β.Σόϊμπλε ουδόλως τάχθηκε κατά του Nord Stream 2. Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, κ.ο.κ., η συνέχεια είναι γνωστή. Ουδέποτε έγινε. Μπλοκαρίστηκε από τις ΗΠΑ, με την σιωπηρή συναίνεση και του Βερολίνου.

Τώρα, η Γερμανία πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα που πλήρωσε την Ελλάδα. Ο Nord Stream 2, παρ’ ότι έτοιμος, δεν δουλεύει και έτσι η χώρα δεν παίρνει τις ποσότητες που είχε συμφωνήσει με τη Μόσχα και θα την καθιστούσαν μονοπώλιο στην Ευρώπη. Επίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα και με την ομαλή διοχέτευση ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, με αποτέλεσμα η «βιομηχανική καρδιά» της Ευρώπης να κινδυνεύει να μοιράζει την ενέργεια με δελτίο τον χειμώνα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.