Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μεγάλη πτώση του ευρώ – Μια ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Νέα σημαντική πτώση καταγράφει σήμερα το ευρώ, υποχωρώντας κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο καθώς οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και ο κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Παράλληλα, το δολάριο κάνει ευρύτερα ράλι εν μέσω επιδίωξης ασφαλών καταφυγίων από τους επενδυτές. Το ευρώ κατρακύλησε 1,3% στα 1,0057 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, ενώ ο δείκτης Bloomberg της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων αυξήθηκε 1%.

Το καθοδικό σπιράλ του ευρώ είναι γρήγορο και βίαιο, δεδομένου ότι η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 1,15 δολάρια τον Φεβρουάριο.  Μία σειρά συνεχώς μεγαλύτερων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed έχει ενισχύσει πολύ το δολάριο, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και έχει αυξήσει το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας.

«Το δολάριο έχει μεγάλη δυναμική τώρα και είναι δύσκολο να ταχθεί κανείς κατά της αγοράς του δολαρίου με τη Fed να έχει τόσο επιθετική στάση και τα ζητήματα στην Ευρώπη να είναι τόσο πολλά», δήλωσε αναλυτής της Jefferies, προσθέτοντας: «Ωστόσο, το ευρώ φαίνεται να έχει πωληθεί υπερβολικά έναντι του δολαρίου με μία σειρά τεχνικών μέτρων και η απόλυτη ισοτιμία αποτελεί στόχο για πολλούς ανθρώπους στην αγορά, ώστε δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν δούμε την κατοχύρωση κερδών και μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη (του ευρώ)».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.