Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το «φιλοδώρημα» για την βενζίνη δεν είναι αρκετό

«Κληρώνει» σε μερικές ώρες για τις νέες πολυδιαφημιζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών απ’ τις αυξήσεις – «φωτιά» στα καύσιμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης στο Υπουργείο Οικονομικών, όμως καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι αν κρίνουμε και απ’ την επιδότηση – «φιλοδώρημα» που δόθηκε σε πρώτη φάση τον Μάιο.

Η τιμή της βενζίνης κάνει σχεδόν καθημερινό «ράλι» και σε αρκετές περιοχές της χώρας αγγίζει τα 2,7-2,8 ευρώ και στην πρωτεύουσα η μέση τιμή να κυμαίνεται σε 2,4 ευρώ, ενώ σε πολλά πρατήρια πωλείται προς 2,5 ευρώ το λίτρο. Έτσι, ακόμα και να δώσουν 20 ευρώ παραπάνω για τρεις μήνες, όπως θέλουν τα σενάρια, πάλι είναι σταγόνα στον ωκεανό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Τα μέτρα, που εδώ και καιρό διαφημίζει η κυβέρνηση αλλά φέρνει όπως πάντα με μεγάλη καθυστέρηση, θα κλειδώσουν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

Το κόστος του πακέτου υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς αυξάνεται η κρατική ενίσχυση στα 200 εκατ. ευρώ από 130 εκατ. ευρώ στον πρώτο κύκλο, που θα πιάσει και μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων (πάνω από 3 εκατ.), ενώ 250 εκατ. ευρώ θα βγουν από τα ταμεία για τις ανάγκες της επιταγής.

Τι μέτρα αναμένονται

Για το επίδομα βενζίνης αναμένεται να συνεχίσει να χορηγείται Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και το ποσό να αυξηθεί στα 40-60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος έναντι 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα. Την ενίσχυση θα λάβουν περισσότερα νοικοκυριά, καθώς το όριο για το οικογενειακό εισόδημα θα κυμανθεί στα 45.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Για το ντίζελ κίνησης η επιδότηση θα επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο ενώ εξετάζεται η αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο σήμερα.

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί κάποια παρέμβαση για το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί κάποιο μέτρο ακόμα υπέρ των αγροτών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων και απ’ τις τσουχτερές τιμές στα λιπάσματα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η διανομή νέου επιδόματος ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και ειδικό καθεστώς επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Τα μέτρα, τα οποία θα εξειδικεύσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.