Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Ρωσία «τελειώνει» Γερμανία & Ιταλία: Τους έκοψε με «τσαμπουκά» το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40% & 15% αντίστοιχα!

Τους τιμωρεί γιατί δίνουν παράνομα φυσικό αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία κλπ.

«Ενεργειακούς πυραύλους» εξαπολύει η Μόσχα από χθες προκαλώντας «νευρική κρίση» σε Γερμανία και Ιταλία: Οι δύο χώρες εφοδίαζαν με το ρωσικό φυσικό αέριο τις χώρες οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν την Ρωσία σε ρούβλια και η τελευταία τους έχει διακόψει τις ροές.

Πρόκειται για την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, την Φινλανδία κλπ. στα βόρεια και την Βουλγαρία στα νότια. Έτσι η Γερμανία έχασε χθες το 40% του φυσικού αερίου της μέσω του Nord Strem 1 και η Ιταλία το 15%! 

Πρόκειται κυριολεκτικά για πάτημα της «σκανδάλης» και εκτός από την τιμή που εκτοξεύθηκε, τίθεται ευθέως θέμα βιωσιμότητας της γερμανικής και της ιταλικής βιομηχανίας

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει κατά 40%τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream- βασικού για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη- λόγω «τεχνικών ζητημάτων» στον σταθμό της στη Βαλτική, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην ήπειρο.

Συγκεκριμένα «Ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς την Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό για την συντήρηση του σταθμού της Βαλτικής λόγω του εμπάργκο», αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι απλά μια δικαιολογία: Το Βερολίνο αποθεματοποιεί, αλλά και εφοδιάζει με φυσικό αέριο τους εχθρούς της Ρωσίας και γι αυτό τιμωρήθηκε.

Φυσικά για ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, ούτε λόγος: Με την φθηνή ενέργεια να είναι παρελθόν, τα γερμανικά εξαγωγικά προϊόντα έχουν ανατιμηθεί ήδη σε ποσοστό 5-8%!

Για την ακρίβεια οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 στην Γερμανία μειώθηκε από το επίπεδο των 167 κυβικών μέτρων ημερησίως στα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως!

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% την δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream,

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ενεργειακός πόλεμος «μέχρι το τέλος» κι όποιος αντέξει. Και όσοι μιλάνε για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025, μάλλον θα πρέπει να βρουν κάτι πιο σύντομο.

Και όλα αυτά ενώ η οικονομία της ΕΕ «βυθίζεται» και της Ρωσίας έχει εκτοξευθεί!

Στο ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρούβλι κατακρημνίσθηκε κατά 45% περίπου απέναντι στο δολάριο και στο ευρώ. Μια κίνηση-αποτέλεσμα των εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία.

Σήμερα, μόλις 3,5 μήνες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, το ρούβλι φλερτάρει με τα υψηλά που κατείχε το 2015, απέναντι στα δύο κύρια αποθεματικά νομίσματα του πλανήτη και εξακολουθεί να ανεβαίνει.

Η Ρωσία έχει ενέργεια και αφθονία τροφής, ελέγχοντας το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών (25% τα δικά της και 15% τα ουκρανικά που είτε είναι πλέον πρώην ουκρανικά ή η εξαγωγή τους ελέγχεται από τους Ρώσους).

Η ΕΕ, δεν έχει τίποτα από τα δύο παραπάνω. Μόνο η Γαλλία λόγω πυρηνικών σταθμών είναι σχετικά ανεξάρτητη ενεργειακά και βέβαια η εκτός ΕΕ, Βρετανία. Ποιος θα αντέξει περισσότερο;

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.