Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι πρώτες φωτιές του Καλοκαιριού πυροδοτούν πολιτική ένταση

Το «μαύρο» ποδαρικό του φετινού καλοκαιριού που έγινε με την καταστροφική πυρκαγιά στη Νότια Αττική ξύπνησε μνήμες των περσινών τραγικών εικόνων, με ολόκληρους πνεύμονες πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα να καταπίνονται από τις φλόγες… κι ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έτρεχε να προλάβει τις εξελίξεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η πρώτη μεγάλη φωτιά της χρονιάς σε Γλυφάδα, Βάρη και Βούλα αποδόμησε τις δηλώσεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και των σχεδίων πυρασφάλειας, που διαφήμιζαν πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Έτσι, ήρθε –την επομένη της πυρκαγιάς– ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης για να απαντήσει στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για δυναμικό φαινόμενο: συνεπώς τα σχέδια αλλάζουν. Και αφού τα σχέδια αλλάζουν, αυτό μπορεί και να σημαίνει τον αφανισμό τουλάχιστον 6.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αλλά και καταστροφές σε κατοικίες και οχήματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πετάει για άλλη μία φορά βολικά το μπαλάκι σε «αντικειμενικούς» και εκτός του ελέγχου της παράγοντες, όπως η κλιματική κρίση, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και το «ανάγλυφο» των καμένων περιοχών.

Τα ερωτήματα κι ο προβληματισμός

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εύλογη ανησυχία το γεγονός ότι μια πυρκαγιά στα προάστια της πρωτεύουσας και σε χαμηλή βλάστηση που φάνηκε αρχικά πως θα μπορούσε να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές αρχές, εξαπλώθηκε στη συνέχεια και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές αλλά και έντονη αναστάτωση, με εκκενώσεις περιοχών και απομάκρυνση κατοίκων. Δημιουργούνται μάλιστα εύλογα ερωτήματα για τα τι θα είχε συμβεί εάν υπήρχαν περαιτέρω μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Ο προβληματισμός γίνεται πιο έντονος από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν ανάλογες δικαιολογίες με πέρσι για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους, δείχνοντας ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από τα πρόσφατα λάθη τους: με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καλοκαίρι που είναι σε εξέλιξη, το οποίο προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά άφησαν αιχμές για την αντιπυρική προστασία, ενώ ορισμένοι μίλησαν για αναποτελεσματική επέμβαση των αρχών.

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση

Βέβαια, η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τις δικαιολογίες που προβάλλει για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, αλλά ούτε και τις δηλώσεις περί «ετοιμότητας» του επιτελικού κράτους για το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να ανεβάζει από τώρα τους τόνους στη βάση των φόβων και των ανησυχιών για τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να προκύψουν τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της οξυμένης αντιπαράθεσης για το «επιτελικό κράτος», κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παντελή αδιαφορία για την κατάσταση στην Εύβοια, ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές». Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννη Κοντζία ο «οποίος σε ομιλία του δήλωσε: “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι απούσα”. Όπως κατήγγειλε ο “γαλάζιος” δήμαρχος, ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς ασθενοφόρα, υποβαθμίζει τα σχολεία της περιοχής και δεν έχει μπει στα ταμεία του δήμου ούτε ένα ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα”».

► Εν αναμονή απαντήσεων για τα αίτια και την ανάδειξη των υπευθύνων εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς που κατέκαψε τμήματα της Βούλας και της Γλυφάδας ως συνέπεια βλάβης στο δίκτυό του.

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Κυριακής, τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές. Όπως ανέφερε η πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στη Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση χωρίς ενεργές καύσεις και στην περίμετρό της παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

→ Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή του Υμηττού, η οποία επλήγη από την πυρκαγιά του Σαββάτου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.