Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Motor Oil: Απίστευτο πόσα παίρνουν Βαρδής και Γιάννης Βαρδινογιάννης. Τι μισθούς παίρνουν οι εργαζόμενοι

Ταυτισμένος απόλυτα με την επιχειρηματική διαδρομή της Μότορ Όιλ που συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια ζωής, είναι ο ευπατρίδης των μπίζνες Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Πατριάρχης της βαθύπλουτης οικογένειας, η οποία συνδυάζει την οικονομική ευμάρεια με την τεράστια, κοινωνική της προσφορά.

 

 

Ο εμβληματικός ελληνικός Όμιλος με το γιγαντιαίο ενεργητικό των 4,8 δισ. ευρώ, το οποίο και εκφράζει το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων, παρουσιάζει αποτελέσματα που…ζαλίζουν.

Στα συμπληρωμένα 20 χρόνια «θητείας» στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, τα κέρδη φτάνουν αθροιστικά στα υψίπεδα των 3,6 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων το 1 δισ. έχει κατευθυνθεί για την πληρωμή των εταιρικών φόρων. Από τα εναπομείναντα καθαρά κέρδη των 2,6 δισ., τα 1,65 δισ. ευρώ έχουν δοθεί ώς μέρισμα στους μετόχους…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών, φέρουν τη σφραγίδα των εμπνευσμένων επιλογών που κάνουν οι διοικήσεις τους.

Γεγονός που καταφανώς ισχύει στην περίπτωση της Μότορ Όιλ, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται στα 1,97 δισ. ευρώ, ενώ το 40% μετοχών της ελέγχεται από την κραταιά επιχειρηματική οικογένεια.

Ακρογωνιαίοι λίθοι στη Διοίκηση του Ομίλου, είναι ο ιστορικός του ηγέτης Βαρδής Βαρδινογιάννης ώς Πρόεδρος και ο πρωτότοκος γιός του Γιάννης Βαρδινογιάννης, που κατέχει τις νευραλγικές θέσεις του Αντιπροέδρου, αλλά και του Διευθύνοντος Συμβούλου από το ξεκίνημα της περσινής χρονιάς.

Οι αμοιβές που λαμβάνουν είναι ανταγωνιστικές με όρους αγοράς, αλλά και συμβατές σε ότι αφορά την καθαριστική συμβολή που εκείνοι έχουν στη υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Μότορ Όιλ.

Την ίδια στιγμή, εξ ίσου ανταγωνιστικές είναι και οι αμοιβές των εργαζόμενων στη μητρική, πετρελαϊκή εταιρεία, καθώς μαζί με τα παρεχόμενα bonus, συγκαταλέγονται στα top των αμοιβών ανάμεσα σε όλες τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Όπως προκύπτει από την έκθεση αποδοχών, που αποτελεί αντικείμενο ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις ( με συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό ρόλο ως προς το αποτέλεσμα) τόσο ο Βαρδής όσο και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν είχαν πέρσι εξαρτημένη σχέση εργασίας. Λαμβάνοντας μόνο μια σταθερή ετήσια αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ.

Η κύρια πηγή προέλευσης των αποδοχών τους προέρχεται από τη διανομή ενός τμήματος από τα καθαρά κέρδη της Μότορ Όιλ.

Το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί από την επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων ( στις 22 Ιουνίου). Το ποσό της διανομής αυτής πάει σε έξι μέλη του Δ.Σ και δύο διευθυντικά στελέχη.

 

 

Τα πριμ από τα κέρδη της εταιρείας κάνουν τη διαφορά

Εξ αυτών τα 3,4 εκατ. ευρώ τα λαμβάνει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, που μαζί με τη σταθερή του αποζημίωση, το σύνολο των μικτών αποδοχών του για την περσινή χρονιά έφτασε στα 3.430.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης λαμβάνει 2,11 εκατ. ευρώ από τα κέρδη και μαζί με τη σταθερή αποζημίωση και μια μικρή εταιρική παροχή, οι αποδοχές του ανήλθαν στα 2.141.697 ευρώ.

Οι αμοιβές και των δύο δεν βαρύνουν την εταιρεία, αφού ολόκληρη άλλωστε η εξτρά παροχή των 6 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα φορολογημένα καθαρά της κέρδη. Το πλεονέκτημα για τους παραλήπτες είναι ότι για τις αποδοχές αυτές παρακρατείται το 5% ( όπως και στα μερίσματα).

Χωρίς τα επι πλέον έσοδα να μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα, που «ροκανίζει» περίπου τα μισά… Σε κάθε περίπτωση οι αποδοχές των Βαρδή και Γιάννη Βαρδινογιάννη, δεν είναι οι μεγαλύτερες ανάμεσα στους εισηγμένους επιχειρηματίες, αφού η οροφή τους φτάνει μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων η Μότορ Όιλ ζητάει την έγκριση από τη γενική συνέλευση για τη δωρεάν διάθεση 200.000 μετοχών, από το «στόκ» των ιδιοκατεχόμενων. Η παραχώρηση θα γίνει στους τρείς εκτελεστικούς συμβούλους, ώς επιβράβευση για την συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση των θετικών
οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 (στα 202, 4 εκατ. ευρώ η καθαρή κερδοφορία).

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα λάβει 100.000 μετοχές, η τρέχουσα αξία των οποίων είναι 1,782 εκατ. ευρώ.

Από 50.000 μετοχές έκαστος (αξίας 891.000 ευρώ) θα λάβουν οι δύο αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Γιάννης Κοσμαδάκης και Πέτρος Τζαννετάκης. Οι οποίοι βρίσκονται στον Όμιλο 44 χρόνια ο πρώτος και 36 ο δεύτερος.

Σε ότι αφορά τις περσινές, μικτές αποδοχές των Κοσμαδάκη- Τζαννετάκη, αυτές, μαζί με τα bonus από τα καθαρά κέρδη (περίπου 136.000 ευρώ για το καθένα) και τις εταιρικές παροχές διαμορφώθηκαν στα 583.640 και 581.604 ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, η γενική συνέλευση των μετόχων καλείται να εγκρίνει το ξεκίνημα σύμβασης αορίστου χρόνου με την εταιρεία, με ετήσια αμοιβή 525.000 ευρώ.

Στα 72.300 ευρώ οι αμοιβές των εργαζόμενων στην εταιρεία

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όμως και το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει η Μότορ Όιλ για το ανθρώπινο δυναμικό της. Καθώς όπως είχε τονίσει σε παλαιότερη γενική συνέλευση, με τον γνώριμο, δωρικό του τρόπο ο Βαρδής Βαρδινογιάννης « οι εργαζόμενοι σέβονται την εταιρία και η εταιρία σέβεται τους εργαζόμενους».

Πάντα με βάση την κοινοποιημένη έκθεση αποδοχών, οι 1.327 εργαζόμενοι στη μητρική εταιρεία ( επί συνόλου των 2.990 που είναι το προσωπικό του Ομίλου) είχαν πέρσι μέσες μικτές αποδοχές 68.540 ευρώ. Ειδικά για τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο (1.050 άτομα) χορηγήθηκε bonus συνολικού ύψους 1,96 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ένας βασικός μισθός, χωρίς τα χρονοεπιδόματα.

Για τους εργαζόμενους στο διυλιστήριο και στις διοικητικές υπηρεσίες της μητρικής Μότορ Όιλ αναμένεται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, η εξτρά παροχή ενός μηνιάτικου, ανάλογα με τις αποδοχές που έχει κάθε ένας.

Συνολικά τα προς διανομή ποσό, που προέρχεται κι αυτά από τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, θα είναι κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Αυξάνοντας έτσι το μέσο όρο των μικτών, ανά εργαζόμενο αποδοχών στα επίπεδα των 72.300 ευρώ.

Καθώς η επιπρόσθετη παροχή θα έχει χαμηλότερες, φορολογικές κρατήσεις, το καθαρό εισόδημα μετά από ασφαλιστικές κρατήσεις και φόρους κινείται στα επίπεδα των 44.650 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.

Για τους 1.663 εργαζόμενους σε θυγατρικές του Ομίλου (από την Coral, την Avin και την NRG, μέχρι την τηλεόραση του Alpha) ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών είναι χαμηλότερος. Λίγο κάτω από τα 40.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις.

Μέσα στην πορεία των χρόνων, ακόμη και στη σκληρή περίοδο των μνημονίων, η Μότορ Όιλ όχι μόνο δεν έχει κάνει την παραμικρή μείωση μισθών, αλλά επιβραβεύει τους εργαζομένους στην εταιρεία με έξτρα οικονομικές παροχές.

 

 

Για όσους συμπληρώνουν 10 χρόνια υπηρεσίας, τους αποδίδονται 15 μισθοί ετησίως, αφού η καλοκαιρινή άδεια γίνεται από μισός, ένας ολόκληρος μισθός.

Παράλληλα, οι μισθοδοτικές ωριμάνσεις που επέρχονται μέσω των τηρουμένων επιχειρησιακών συμβάσεων, αυξάνουν την κλίμακα των αποδοχών ανά τριετία.

Όλους πάντως του χειρισμούς που αφορούν ζητήματα των εργαζόμενων τις κάνει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Χαρακτηριστική περίπτωση ανταπόκρισης της επιχειρηματικής οικογένειας στα αιτήματα των εργαζομένων, ήταν αυτή που συνέβη στα τέλη του Ιουνίου του 2105, όταν και τέθηκαν σε εφαρμογή τα capital controls. Τότε λοιπόν, πέρα από την τακτική μισθοδοσία οι εργαζόμενοι είχαν λάβει και προκαταβολές του Ιουλίου σε μετρητά, έτσι ώστε να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας…

Διαχρονικά στη Μότορ Όιλ κυριαρχεί η εργασιακή ειρήνη, χωρίς να έχουν υπάρξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στο διυλιστήριο, έτσι ώστε να υπάρχει μια «ομπρέλα προστασίας» για το εργατικό δυναμικό.

Ακόμη και πέραν του γεγονότος ότι οι πληρωμές γίνονται πάντα στην ώρα τους, η εταιρία έχει θεσπίσει προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών, ασφαλίσεων ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης για του εργαζομένους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Όπως έχει πει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, σέβονται την εταιρεία και τους σέβεται κι εκείνη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.