Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μας τινάζει στον αέρα ο νέος πληθωρισμός – Ξεπέρασε το 11%

«Φωτιά» έχει βάλει στις τσέπες των καταναλωτών η τιμή της βενζίνης, την ώρα που δεκάδες πολίτες δηλώνουν πως έτσι όπως πάει η κατάσταση, σε λίγο καιρό δεν θα κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη φόρμουλα για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα, με το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να κάνει λόγο για επέκταση του fuel pass μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και την ταυτόχρονη επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων πάνω από τα 30.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ώστε να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη νέο άλμα στο 11,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον μήνα Μάιο από 10,2% τον Απρίλιο, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Η τιμή της βενζίνης σήμερα

 

Σήμερα η μέση τιμή στη βενζίνη αγγίζει τα 2,367 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή στο diesel είναι μια ανάσα από τα 2 ευρώ. Η μέση τιμή πανελλαδικά κυμαίνεται στα 2,377 η αμόλυβδη και 1,966 η Diesel.

 

 

Την ακριβότερη βενζίνη έχει η Φολέγανδρος που πρατήριο πουλά την αμόλυβδη προς 2,839 ευρώ το λίτρο, 2,778 στη Μήλο, 2,76 ευρώ στην Αντίπαρο, 2,74 ευρώ στην Ικαρία και στην Αλόννησο 2,734 ευρώ το λίτρο.

Τα ακριβότερα πρατήρια

  • Φολέγανδρος > 2,839 € / λίτρο
  • Μήλος 2,778 € / λίτρο
  • Αντίπαρος 2,760 € / λίτρο
  • Ικαρία > 2,74 € / λίτρο
  • Αλόννησος > 2,734 € / λίτρο
  • Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει σπάσει και το όριο των 124 δολαρίων, προβλέπονται και νέες αυξήσεις στην αντλία.

Nέο άλμα στον πληθωρισμό

 

Στο μεταξύ, νέο άλμα στο 11,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον μήνα Μάιο από 10,2% τον Απρίλιο, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Μετά από το 10,2% του Απριλίου που ήταν και ρεκόρ 28ετίας, ο πληθωρισμός του Μαΐου είναι ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1993, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα το κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 60,9% στην Ελλάδα τον Μάιο έναντι 39,2% στην Ευρωζώνη. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 11% στην Ελλάδα έναντι 7,5% στην Ευρωζώνη.

 

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος από την Ευρωζώνη, όπου κατά μέσο όρο ανήλθε στο 8,1% τον Μάιο.

H ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Μαΐου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021 προέκυψε αύξηση 11,3% έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

 

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

 

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,3% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020.

Παράθυρο από Οικονόμου για να αυξηθούν οι δικαιούχοι

 

Στην επέκταση του fuel pass και μετά τη 30η Ιουνίου θα προχωρήσει εντός του μήνα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.

 

«Με τις τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

 

Σημείωσε δε, ότι εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβη και με την επιδότηση του ρεύματος υπογραμμίζοντας ότι «μέσα στον μήνα θα υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

 

Πάντως, ο κ. Οικονόμου απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση για να πέσουν οι τιμές στα καύσιμα. Αν αυτά τα χρήματα λείψουν, είτε θα πρέπει να βάλουμε νέους φόρους ή να δανειστούμε με πολύ υψηλά επιτόκια».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.