Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κίνηση-ματ από Ιράν και Βενεζουέλα!

Στρατηγική συμφωνία 20ετούς συνεργασίας – Πρόεδρος Ιράν: «Η πολιτική μέγιστης πίεσης των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς»

Το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν ένα 20ετές σχέδιο συνεργασίας, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς του πετρελαίου (σ.σ. με την κρίση στο πετρέλαιο λόγω Ρωσίας, η συνεργασία των δύο αυτών χωρών είναι εξέχουσας σημασίας και θα κάνει πολλές χώρες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους…), των πετροχημικών, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Σαανταμπάντ της Τεχεράνης παρουσία του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επισκέπτεται την Ισλαμική Δημοκρατία και του Ιρανού ομολόγου του Εμπραχίμ Ραΐσι.

 

Η υπογραφή του συμφώνου «δείχνει την αποφασιστικότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών να αναπτύξουν σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς», είπε ο Ραΐσι.

Και πρόσθεσε πως «το Ιράν πάντα επιδίωκε να έχει δεσμούς με ανεξάρτητες χώρες και η αντίσταση της Βενεζουέλας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους εχθρούς ήταν υποδειγματική».

Ανέφερε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Ιράν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και είπε: «Οι κυρώσεις και οι απειλές κατά του ιρανικού έθνους ήταν πολυάριθμες αυτά τα σαράντα χρόνια, αλλά το ιρανικό έθνος αποφάσισε να μετατρέψει τις κυρώσεις σε ευκαιρία για την πρόοδο της χώρας».

 

Ο Ραΐσι επιτέθηκε και κατά των ΗΠΑ: «Όπως ομολόγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η πολιτική μέγιστης πίεσης των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς και αυτή είναι μια νίκη για τον ιρανικό λαό και μια αποτυχία για τον εχθρό. Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το έθνος της Βενεζουέλας, που πέρασε δύσκολα χρόνια υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, είναι αποφασισμένο να σταθεί απέναντι στους εχθρούς».

Ο Μαδούρο, ο οποίος έφτασε στην ιρανική πρωτεύουσα αργά χθες βράδυ προερχόμενος από την Τουρκία, επαίνεσε την κίνηση της Τεχεράνης να στείλει δεξαμενόπλοια καυσίμων στο «διψασμένο για ενέργεια» έθνος του.

Τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα υπόκεινται σε βαριές οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.