Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΙΝΚΑ: “Δεν θα καταργηθεί από 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής – Ποιος λέει ψέματα;

“Δεν θα καταργηθεί από 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος  καθώς η χρέωση θα μπαίνει κανονικά” είπε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος, “η τροπολογία δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά λέει ότι δεν θα εφαρμόζεται: δηλαδή ότι αναστέλλεται από τους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν μετά την 1η Αυγούστου του 2022 και έως τον Ιούλιο του 2023″.

“Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να τις βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία “χρέωση προμήθειας ενέργειας”, δηλαδή αλλάζουν όνομα στη ρήτρα αναπροσαρμογής”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι θα ισχύει με τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα είναι ίδιες οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μετά την αναστολή της ρήτρας  αναπροσαρμογής. “Θα είναι τα ίδια νούμερα. Για τη χρέωση προμήθειας ενέργειας το κράτος θα δίνει κάποια επιδότηση στον προμηθευτή, θα βάζει κάποιο πλαφόν και έτσι υποτίθεται θα το παίρνει πίσω και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε θα ξέρει πώς θα το χρεώνεται”, απάντησε.

“Αυτή η  τροπολογία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί λέει ότι ο προμηθευτής τη μόνη υποχρέωση που έχει δεν είναι καν να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα γίνονται στον λογαριασμό ” συμπλήρωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η  μόνη υποχρέωση του προμηθευτή  θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει, τόνισε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως  “βαφτίζουν το κρέας ψάρι”.

Το παραπάνω ισχύει για όλα τα είδη τιμολογίων (οικιακά, επαγγελματικά κλπ).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.