Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η φτωχή Ελλάδα δίνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία!

Με μία ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς,  μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έγινε γνωστή η συμφωνία του Γερμανού καγκελάριου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της οποίας η χώρα μας, θα παραδώσει στην Ουκρανία όπλα. Η συμφωνία προβλέπει την παράδοση, από τη Γερμανία, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (IFV) στη χώρα μας.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τον λόγο για τον οποίο αυτή ανακοινώθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο, χωρίς να έχει υπάρξει ενημέρωση από μέρους της κυβέρνησης. Με τις ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιανόητο να μαθαίνει ο ελληνικός λαός την είδηση για τα τεθωρακισμένα από τον Σολτς

 

«Άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία η χώρα μας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», «απαιτεί» με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Ακολούθως αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα. Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη».

 

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας».

 

Κλείνοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον, που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΚΚΕ: Άμεσα να δώσουν εξηγήσεις κυβέρνηση και υπουργείο Άμυνας

 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τα όσα είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς περί συμφωνίας με τη χώρα μας να αποσταλούν γερμανικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού για να αντικαταστήσουν αυτά που θα στείλει η Αθήνα στην Ουκρανία.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι ‘απογειώνει’ την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.  Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και καταλήγει:

 

«Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης αποσιώπησε τη συμφωνία από τους δημοσιογράφους

 

Ενημέρωση των κομμάτων για τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, αποστολή όπλων στην Ουκρανία ζητά το ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας και υπογραμμίζει ότι τη συγκεκριμένη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς.

 

«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».

Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, η Γερμανία θα παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση της Αθήνας να μπορέσει να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία.

 

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Σολτς, από το υπουργείο Άμυνας έγινε γνωστό πως  συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.