Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έξαρση των διαδικτυακών εγκλημάτων

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές τον τελευταίο και πλέον χρόνο εξαιτίας των ολοένα και αυξανόμενων διαδικτυακών απατών που στη διάρκεια της πανδημίας και ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες έχουν μετατραπεί σε… Λερναία Ύδρα. Ενδεικτικό της  έξαρσης που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ethnos.gr, καθημερινά δέχεται πληθώρα καταγγελιών που αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες απατών οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και καθημερινά πέφτουν στα δίχτυα απατεώνων ανυποψίαστοι πολίτες όλων των ηλικιών.

 

Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό έγκλημα που δείχνει να έχει αναβαθμιστεί κατά την περίοδο 2021-2022 διακρίνεται για αυτές τις τέσσερις μορφές στη χώρα μας: απάτες μέσω τραπεζών, επενδυτικές απάτες, απάτες μέσα από πλατφόρμες και δια του τηλεφώνου και απάτες δια της μεθόδου της πυραμίδας. Ειδικά αναφορικά με την τελευταία περίπτωση, εδώ και έναν μήνα τα τηλέφωνα καταγγελιών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν πάρει «φωτιά» με δεκάδες πολίτες να καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τους επιτήδειους πίσω από την πλατφόρμα WindMedia.  

 

Αν και οι καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. πλησιάζουν τον τριψήφιο -για την ώρα- αριθμό, τα θύματά τους φέρονται να ανέρχονται σε χιλιάδες. Εάν κανείς υπολογίσει ότι σε ομαδική συνομιλία σε εφαρμογή κινητού τα μέλη της ξεπερνούσαν τις 13.000, τότε θεωρείται λογικό πολλοί να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 θύματα μόνο στη χώρα μας.

«Δεδομένη η ελληνική εμπλοκή στο σκάνδαλο της Wind Media»

 

«Οι έρευνες για την συγκεκριμένη απάτη τύπου πυραμίδας έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου και προχωρούν, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της οργάνωσης», τονίζει στο ethnos.gr αστυνομικός της Ασφάλειας που ασχολείται με την υπόθεση. Οι συντηρητικές προβλέψεις εκτιμούν ότι τα κέρδη των απατεώνων που έπεισαν χιλιάδες ότι μπορούν να βγάλουν λεφτά μέσω likes σε posts ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ενώ δεν αποκλείεται να φτάνουν και τα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.