Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Είναι εκατομμυριούχοι αλλά χρωστάνε τα … μαλλιά της κεφαλής τους!

∆ιάγουν υπερπολυτελή βίο µε δανεικά και σε ορισµένες περιπτώσεις αγύριστα. Ο λόγος για τους περίπου µισούς υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι εµφανίζονται να χρωστούν υπέρογκα ποσά σε δάνεια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται και να µην εξυπηρετούνται, όχι τουλάχιστον στον βαθµό που οι τράπεζες θα απαιτούσαν από τον µέσο πολίτη. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων που δόθηκαν στη δηµοσιότητα την Πέµπτη, από τα συνολικά 59 µέλη της κυβέρνησης µόνο 17 δεν εµφανίζουν τραπεζικό δανεισµό, ενώ περίπου οι µισοί υπουργοί, µαζί φυσικά µε τον πρωθυπουργό, εµφανίζονται να χρωστούν 12,7 εκατ. ευρώ. Από τις δηλώσεις των υπουργών προκύπτει πέραν πάσης αµφιβολίας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν πλουσιοπάροχα, διαθέτουν υψηλά εισοδήµατα, φουσκωµένους λογαριασµούς και αρκετά ακίνητα. Παράλληλα όµως φαίνεται να χρωστούν από αρκετές
χιλιάδες ευρώ µέχρι –σε ορισµένες περιπτώσεις– εκατοµµύρια.

Τα υψηλά χρέη στην περίπτωση κάθε απλού πολίτη, τον οποίο η τράπεζα αντιµετωπίζει µε άλλα µέτρα και σταθµά απ’ ό,τι τους υπουργούς και διάφορους εφοπλιστές και επιχειρηµατίες, θα οδηγούσαν ακόµη και σε πλειστηριασµό ακινήτου του. Και αυτό ακόµη και σε περίπτωση που είχε εξυπηρετηθεί µεγάλο µέρος του δανείου αλλά λόγω των συνθηκών είχε διακοπεί προσωρινά η αποπληρωµή του. Ενδεικτικό τέτοιο παράδειγµα είναι αυτό της χαµηλοσυνταξιούχου δηµοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, το σπίτι της οποίας βγήκε στο σφυρί για χρέη µόλις 15.000 στην Εθνική Τράπεζα. Φαίνεται ωστόσο ότι για τα στελέχη της Ν∆ τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Εξάλλου και το ίδιο το κυβερνών κόµµα εµφανίζεται βάσει του τελευταίου ισολογισµού του να χρωστάει στις τράπεζες δάνεια ύψους άνω των 381 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2020, και κατά σχεδόν 165 εκατ. ευρώ από το 2016, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της παράταξης.

Ενώ τα μέλη της κυβέρνησης ρυθμίζουν άριστα εκατομμύρια χρεών, το σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού βγήκε στο σφυρί για χρέος 15.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα!

Πολυτελής βίος µε δάνεια εκατοµµυρίων

Το ίδιο το πρωθυπουργικό ζεύγος είναι ασφαλώς µια ιδιαίτερη περίπτωση. Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη αποτελούν τους πρώτους διδάξαντες αφού εµφανίζουν υπόλοιπο οφειλοµένων 1.295.928,89 ευρώ. Στα βήµατα του πρωθυπουργικού ζεύγους κινούνται όµως και οι υπουργοί, οι οποίοι εµφανίζονται να χρωστούν πάνω από 11 εκατ. ευρώ. Πρώτοι στη σχετική λίστα είναι ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης µε χρέη 1.535.751 ευρώ, ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης

Πλακιωτάκης µε χρέη 1.234.271 ευρώ και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης µε χρέη 1.037.238,38 ευρώ. Ακολουθούν ο υφυπουργός αρµόδιος για τις δηµόσιες επενδύσεις και το εταιρικό
σύµφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης µε χρέη µαζί µε τη σύζυγό του 913.000 ευρώ, ο υφυπουργός αρµόδιος για θέµατα µεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος µε χρέη 743.489,3 ευρώ, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Σπήλιος Λιβανός µε χρέη 739.132,53 ευρώ και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας µε χρέη 730.247,43 ευρώ.

Πολλά χρήµατα οφείλουν όµως πολλοί ακόµη «γαλάζιοι» υπουργοί. Ο υφυπουργός Αθλητισµού Λεύτερης Αυγενάκης, για παράδειγµα, ο οποίος προ ετών ως υποψήφιος του κόµµατος ∆ηµοκρατική Συµµαχία της Ντόρας Μπακογιάννη κατήγγειλε τα υπέρογκα χρέη της Ν∆, εµφανίζεται να οφείλει 654.007,69 ευρώ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης έχει χρέη 557.000 ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός αρµόδιος για θέµατα ιδιωτικών επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης χρωστάει µαζί µε τη σύζυγό του 533.000 ευρώ. Ο υφυπουργός Αµυνας Νίκος Χαρδαλιάς οφείλει 408.000 ευρώ και ο αναπληρωτής υπουργός αρµόδιος για θέµατα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας εµφανίζει χρέη 309.344,95 ευρώ. Φυσικά είναι άγνωστο αν για τα συγκεκριµένα δάνεια έχουν γίνει ρυθµίσεις, όπως και το ποιες πιθανώς είναι αυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σύµφωνα µε την οποία όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώνουν εκτός από τα ποσά που έχουν δανειστεί και τις ρυθµίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει.

«Γαλάζιοι» εκατοµµυριούχοι µε χρήµατα στο εξωτερικό

Την ίδια ώρα πάντως που πολλά µέλη της κυβέρνησης χρωστούν, οι καταθέσεις, οι µετοχές και τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές προκαλούν ζάλη. Πλουσιότερος όλων είναι, όπως προκύπτει, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος µαζί µε τη σύζυγό του διαθέτει χρηµατιστηριακό χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ. Εχουν µάλιστα πάνω από 5 εκατ. ευρώ, δολάρια, γεν και στερλίνες σε τράπεζες. Κανείς δεν θα µπορούσε να προσπεράσει και την εκατοµµυριούχο υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραµέως, µε καταθέσεις 1.400.000 ευρώ µαζί µε τον σύζυγό της. Το ζευγάρι δηλώνει και τέσσερα διαµερίσµατα –το ένα στο Βέλγιο–, µία µονοκατοικία και τρία οικόπεδα.

Εκτός της λίστας δεν θα µπορούσε να µείνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης που δηλώνει εισόδηµα 1.098.692 ευρώ. Ο υπουργός που θέσπισε την πληρωµή των υπερωριών µε ρεπό για να µαζεύουν οι πολίτες ελιές παρουσιάζει µεταξύ άλλων 247.745,57 ευρώ από «εισοδήµατα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά», ενώ αίσθηση προκαλούν oι 815.095,28 ευρώ «από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κληρονοµιές, εφάπαξ κ.λπ.» αλλά και τα 27 ακίνητα, για τα 13 από τα οποία πάντως δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονοµιάς.

Στους πλέον ευκατάστατους «γαλάζιους» και φέτος είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης –έσπευσε να δηλώσει ότι από τις 122 εγγραφές σε ακίνητα οι περισσότερες αφορούν διαφορετικά δικαιώµατα σε ένα και µόνο κτίριο γραφείων–, ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος έχει µε τη σύζυγό του πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις, και η Γεωργία Μαρτίνου µε 114 ακίνητα. Πηγή: documentonews

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.