Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η τραγική απώλεια της τρίχρονης, το διαλυμένο ΕΣΥ και ο Μαγιορκίνης με τις «λιγουρίτσες»

Τραγικά γεγονότα, όπως ο ανεξήγητος μέχρι στιγμής θάνατος της τρίχρονης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι φέρνουν στην επιφάνεια την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με εξόφθαλμες τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επέλεξε από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού να αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα του (με το υγειονομικό προσωπικό αποδεκατισμένο και τους ασθενείς χωρίς ουσιαστική βοήθεια)

Μάλιστα, παρά την αύξηση της θνησιμότητας κατά 10,21% το 2021, σε σχέση με το 2020 (13.298 περισσότεροι θάνατοι, πέρυσι) δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» των συναρμόδιων υπουργών αλλά και των «τηλε – ειδικών». Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Γκ. Μαγιορκίνη, με τον επίκ. καθηγητή Επιδημιολογίας να κάνει μπάνιο σε τζακούζι, στη Σαντορίνη και να καλύπτει με κριτσίνια τις «λιγουρίτσες» του, μοιάζοντας να μην έχει επηρεαστεί και τόσο από την απώλεια 29.249 πολιτών με Covid – 19 και το δράμα των οικογενειών τους.

Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπό διάλυση

Αν και η διερεύνηση του μυστηριώδους θανάτου της άτυχης τρίχρονης μόλις άρχισε και σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα που θα «ρίξουν φως» στην υπόθεση αυτή, το συγκεκριμένο θέμα φέρνει με τη σειρά του στο προσκήνιο την καταστροφή που έχει επέλθει στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια και ειδικά μέσα στο 2021. Τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρονται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (βλ. «Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα: Χειρότερα από το Μπουρουντί αλλά καλύτερα από τη Ζάμπια»), δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες -ούτε και τώρα φυσικά- για να προβάλλουν τη δραματική κατάσταση στη λειτουργία του ΕΣΥ. Όμως, η αλήθεια δεν μπορεί, πλέον, να αποσιωπηθεί δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που, όση επικοινωνιακή «συσκότιση» κι αν υπάρξει, δεν μπορούν να «κρύβονται κάτω από το χαλί».

Δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι σε αρκετές κλινικές νοσοκομείων τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, η αναλογία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς είναι δραματική. Αναφορές και καταγγελίες, επίσης, γιατρών και νοσηλευτών, που ανέφεραν ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναλογούσε μέχρι και ένας ιατρός για 100 ή και περισσότερους ασθενείς (!) οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, απλά… πέρασαν στα «ψιλά» για χάρη της στήριξης του κυβερνητικού αφηγήματος, βάσει του οποίου όλα έβαιναν και βαίνουν καλώς.

Τι κι αν οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκαν δραματικά τους προηγούμενους μήνες, με την Ελλάδα να πιάνει μια από τις πρώτες θέσεις στη «μακάβρια» λίστα με τα θύματα από Covid – 19;

Τι κι αν το 2021 σημειώθηκε συνολική αύξηση κατά 20.633 θανάτους (16,78%) σε σχέση με τον μέσο όρο των πρώτων 52 εβδομάδων των ετών της εξαετίας 2015- 2020 (122.953 θάνατοι);

Οι «άριστοι» συναρμόδιοι υπουργοί και οι «τηλε – ειδικοί» της κυβέρνησης, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν παχυλές επιδοτήσεις, συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στηρίχθηκε και στηρίζεται επαρκώς και ότι για όλα τα δεινά έφταιγαν και φταίνε οι ανεμβολίαστοι.

«Αποδεκατισμένο» προσωπικό

Το γεγονός ότι από πέρυσι το Φθινόπωρο το ΕΣΥ στερήθηκε τις υπηρεσίες περίπου 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι τέθηκαν -και συνεχίζουν να βρίσκονται- σε, εκδικητικού χαρακτήρα, αναστολή καθηκόντων με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, για τα κυβερνητικά στελέχη και τους «τηλε – επιστήμονες» που κάθε μέρα είχαν, και έχουν, σχεδόν καθημερινά τηλεοπτική παρουσία, δεν φαίνεται να επηρέασε τη λειτουργία του.

Φυσικά, ό,τι κι αν υποστήριξαν, και εξακολουθούν να «παπαγαλίζουν», διαψεύδεται από την πραγματικότητα της καθημερινότητας αλλά και από τα όσα αντιμετώπισαν- ή / και αντιμετωπίζουν- όσοι και όσες είχαν την ατυχία να χρειαστούν τη βοήθεια του δημόσιου συστήματος Υγείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι αναφορές για «ξεχασμένους» στα ράντζα ασθενείς έδιναν και έπαιρναν, με αυτό το επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία φαινόμενο να συνεχίζεται. Και για το φαινόμενο αυτό, μόνο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που αποδεκατισμένο και εξαντλημένο εξακολουθεί να δίνει τη δική του «μάχη» δεν φταίει.

Κι αν έρθουν «τούμπα» υποθέσεις που υπερπροβάλλονται στα «τηλε – παράθυρα»;

Οι ευθύνες για τη ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα προσώπων τα οποία κάθονται στις καρέκλες των «αρμοδίων». Και όσο περνά ο καιρός, αρκετοί γιατροί, εκτός «τηλε – παραθύρων», εκτιμούν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι θα έρχονται στο προσκήνιο «ανεξήγητες» απώλειες συνανθρώπων μας. Δεν αποκλείουν, δε, να υπάρξουν ανατροπές και σε θέματα τα οποία υπερπροβάλλονται τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα και τονίζουν ότι, «είναι φανερό πως το ενδεχόμενο αυτό ‘’τρέμουν’’ αρκετοί από τους ‘’ειδήμονες’’, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας οι τεράστιες ευθύνες τους για το διαλυμένο σύστημα Υγείας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που περιμένουν σε μια δύσκολη στιγμή, να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.