Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το πήρε και το … σήκωσε ο πληθωρισμός το καλάθι της νοικοκυράς

Το μπαράζ ανατιμήσεων του Απριλίου, που βάζει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αποτυπώνεται στο ύψους του πληθωρισμού που «σκαρφάλωσε» κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μόλις μήνα ώστε να καταλήξει τελικά στο διψήφιο 10,2%. Την ώρα λοιπόν που η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στο ρεύμα και σε καύσιμα «ροκανίζουν» τα εισοδήματα των καταναλωτών, οι ειδικοί προβλέπουν ότι είναι αρκετά πιθανό να συνεχιστεί το ράλι ανόδου και τους επόμενους μήνες.

 

Για να σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων 28 ετών, ανατιμήθηκαν μέσα σε έναν μήνα το φυσικό αέριο κατά 26,2%, το αρνί και το κατσίκι ελέω Πάσχα κατά 20,7%, τα πουλερικά κατά 8% λόγω ζωοτροφών -όπως το χοιρινό και το μοσχάρι που αυξήθηκαν κατά 6,5%- και το ψωμί λόγω των ανατιμήσεων στα σιτηρά και την ενέργεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

 

Ο Απρίλιος του 2021 ήταν ο τελευταίος μήνας πριν αρχίσει ο πληθωρισμός να σκαρφαλώνει πάνω από το μηδέν. Το τελευταίο 12μηνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 122%, ο ηλεκτρισμός κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα κατά 29%, τα έλαια κατά 22%, τα κρέατα 14,1% και τα λαχανικά 13,8%.

«Το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το ράλι ανόδου στον πληθωρισμό»

 

Το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί το ράλι ανόδου στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαΐρη, αναπληρωτή αντιπρόεδρο του ΣΕΛΠΕ.

 

«Το ράλι ανόδου είναι το πιθανότερο να συνεχιστεί. Το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος πρώτων υλών, ειδών συσκευασίας, λιπασμάτων ζωοτροφών…» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ζαΐρης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.