Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Το Ευρωκοινοβούλιο “παίζει” με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το σοβαρό ζήτημα της εξαφάνισης της ετήσιας έκθεσης για την ελευθερία του Τύπου των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» από τη σελίδα του Ευρωκοινοβουλία ανέδειξε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του σώματος ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Η έκθεση-καταπέλτης κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία σε επίπεδο Ε.Ε. και 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Η έρευνα που πάντως απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μία μέρα μετά, την Τετάρτη, η ανάρτηση αυτή εξαφανίστηκε, με ανεπαρκείς και παρελκυστικές απαντήσεις για τους λόγους από το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Στέλιος Κούλογλου στην παρέμβαση του κάλεσε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανοίξει έρευνα για το γεγονός, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει φαινόμενο λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων μιας κυβέρνησης».

Ανέφερε σχετικά:

«Ζητώ από το Προεδρείο να κάνει μια έρευνα, καθώς χθες είχαμε ένα θλιβερό γεγονός στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και χθες αυτή η ανάρτηση αφαιρέθηκε. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε λογοκρισίας στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, υποθέτω εξαιτίας πιέσεων κάποιας κυβέρνησης. Σας παρακαλώ να το ερευνήσετε».

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειροκροτήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες πλην της ακροδεξιάς και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές τού ζήτησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία ενός συλλογικού αιτήματος προς την Πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να ερευνηθεί το συμβάν.

Ο Στέλιος Κούλογλου, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του, τους κάλεσε να στηρίξουν το αίτημά του για έρευνα του περιστατικού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη περίπτωση λογοκρισίας», που «τραυματίζει την εικόνα και την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικός ο σημερινός τίτλος της Euractiv: Το Ευρωκοινοβούλιο μπαίνει στο προβληματικό κλαμπ της ελευθεροτυπίας».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.