Τα ελληνικά νοικοκυριά, ολοένα και πιο δύσκολα βγάζουν πλέον τον μήνα, καθώς οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλείται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου.
Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και ενώ αρκετοί ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώθηκε περαιτέρω η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μετά το 1996.
Μιλώντας στη Realnews, υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτιμά ότι τουλάχιστον 6 στα 10 προϊόντα πωλούνται ακριβότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές.
Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έ΄ρτουλάχιστον μία φορά. Τα καταστήματα τροφίμων γίνονται καθημερινά παραλήπτες ανατιμημένων τιμολογίων σε ποσοστό που τις περισσότερες φορές ξεπερνά ακόμη και το 10% και φτάνει ακόμη και το 50%.
Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου- αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα.
Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.
Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
- Σπορέλαια 50%,
- χαρτικά 15%-25%,
- μαργαρίνες 20%,
- ελαιόλαδο 20%,
- αραβοσιτέλαιο 10%-18%,
- κρουασάν 9%-20%,
- τυριά 4%-17%,
- ψωμί 8%,
- ξινό νερό έως 16%,
- καφές φίλτρου 17%,
- ελληνικός καφές 13%,
- έτοιμα φαγητά 5%-13%,
- φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%,
- κατεψυγμένες πατάτες 10%,
- γάλα 5%-9%,
- μπισκότα 8%,
- απορρυπαντικά 5%-8%,
- γιαούρτι 6%-7%,
- βούτυρο 5%- 6%,
- σαλάτες 6%,
- σαμπουάν 6%,
- κρασιά 4%- 6%,
- ρεβίθια 5%,
- αλάτι 5%,
- κονσέρβες 5%,
- δημητριακά 5%,
- αυγά 4,5% κατά μέσο όρο,
- παξιμάδια 4,5%
- και κρέμες γάλακτος 1,5%.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.