Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η φτώχεια καλπάζει τα ραβασάκια έρχονται – ΕΝΦΙΑ – επιστρεπτέα προκαταβολή

Η ΑΑΔΕ «τρέχει» να προλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και την ανάρτηση του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αποστολή των εκκαθαριστικών για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχει καθυστερήσει. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2022.

Τα εκκαθαριστικά δεν εκδόθηκαν τη συγκεκριμένη προθεσμία με στελέχη της ΑΑΔΕ να αποδίδουν την καθυστέρηση στη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στον καταλογισμό του φόρου και άδικες χρεώσεις.

Ωστόσο δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των δόσεων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσης του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 καθώς ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές ο νέος ΕΝΦΙΑ που συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ φέρνει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Αναλυτικότερα σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω της καθυστέρησης ανάρτησης στο Taxisnet των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος οι δικαιούχοι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει για ένα μήνα έως το τέλος Ιουνίου την προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Με βάση το σημερινό καθεστώς όσοι επιλέξουν να αποπληρώσουν σε μία δόση ολόκληρο το ποσό θα πρέπει να το κάνουν έως τις 31 Μαΐου ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις.

Πριν την έναρξη αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών, που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν και τα οποία θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Κατόπιν ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις από τους επτά κύκλους μετά τα «κουρέματα» θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ δηλαδή τους χαρίζονται 5 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.