Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σε υψηλό επταετίας το ρούβλι έναντι του Ευρώ! Έγινε 20% ισχυρότερο από ότι ήταν πριν τις κυρώσεις!

Το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται καθώς οι Ευρωπαίοι υποκύπτουν στις απαιτήσεις του Πούτιν – Το ρούβλι έχει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως φέτος

Το ρωσικό νόμισμα έχει φτάσει στο ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του Ευρώ από τον Ιούνιο του 2015, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται να… συμμορφώνονται με την απαίτηση της Μόσχας να πληρωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σήμερα, το ρούβλι διαπραγματευόταν στα 58,80 έναντι του Ευρώ και στα 57,40 έναντι του δολαρίου στο Χρηματιστήριο της Μόσχας στις 14:20 GMT. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων, η κατάρρευση των εισαγωγών και η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν κάνει το ρούβλι περίπου 20% ισχυρότερο από ό,τι πριν από τις κυρώσεις.

Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου «υποκύπτουν» στην απαίτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ανοίγοντας λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλι στην Gazprombank για τη μεταφορά κεφαλαίων και για την μετέπειτα μετατροπή τους.

Περίπου οι μισοί από τους περισσότερους από 50 ξένους πελάτες της Gazprom έχουν ήδη ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η πίεση στο δολάριο και το ευρώ θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι αγοραστές φυσικού αερίου ανοίγουν ειδικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο Τζορτζ Βασένκο, επικεφαλής του τμήματος λειτουργιών του ρωσικού χρηματιστηρίου στη Freedom Finance, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Δεν θα υπάρχει πίεση κάθε μέρα – και το νόμισμα θα μπορούσε να πέσει ξανά στο εύρος των 59-60 ρούβλια – αλλά σίγουρα θα υπάρξουν νέα κύματα ενίσχυσης», πρόσθεσε.

Το ρωσικό νόμισμα έχει την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου είναι τεχνητή, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλε η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, οι Ρώσοι πολίτες και κάτοικοι επιτρέπεται να αγοράζουν ευρώ, δολάρια ΗΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα με την επίσημη ισοτιμία, αλλά δεν μπορούν να αποσύρουν τα ξένα κεφάλαια μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τα άτομα που διατηρούσαν λογαριασμούς σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ σε ρωσικές τράπεζες πριν από τις 9 Μαρτίου επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη 10.000 δολαρίων ή το ισοδύναμό τους για την περίοδο έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι Ρώσοι πολίτες μπορούν να αγοράσουν οποιοδήποτε άλλο ξένο νόμισμα και οι αναλήψεις ρούβλι δεν περιορίζονται.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.