Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δεν μπορούν να “πειράξουν” τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Τέλος οι φοροελαφρύνσεις από το 2023!

Η κυβέρνηση με τον σχεδιασμό για επέκταση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το 2023 απειλεί να βάλει «φρένο» στη μονιμοποίηση μιας σειράς από φοροελαφρύνσεις. Κι αυτό γιατί η ρήτρα  δεν επιτρέπει τη λήψη μόνιμων μέτρων, αλλά μόνο έκτακτες παρεμβάσεις, όπως άλλωστε έχει συμβεί λόγω της πανδημίας για τη μείωση των εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έως και φέτος δεν αποτελούν μόνιμα μέτρα, αλλά έκτακτα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να ανανεώνεται η ισχύς τους κάθε χρόνο. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτή η εξέλιξη δεν συνεπάγεται ακύρωση των μέτρων ή ότι δεν θα επεκταθούν ως έκτακτες παρεμβάσεις και το 2023. Σε περίπτωση παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το ερχόμενο έτος δεν θα μπορούν να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό ως μόνιμα μέτρα.

Αυτό σημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξευρεθούν τα 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη συνέχιση των δύο αυτών φοροελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, για το 2023 το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μόνιμη μείωση:

– της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό τομέα (για τον οποίο το μέτρο ισχύει εκτάκτως) όσο και για τον δημόσιο και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το όφελος για όσους δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από 22 ευρώ ετησίως και ξεπερνά τα 650 ευρώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

– των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το μέτρο υπολογίζεται στα 800.000.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.