Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Με μηδενικό εκκαθαριστικό ένας στους δυο φορολογούμενους

Με χαμηλές ταχύτητες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 500.000 δηλώσεις σε σύνολο 4,5 εκατομμυρίων δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Αυτό σημαίνει ότι έως τις 30 Ιουνίου 2022 που λήγει κανονικά η προθεσμία θα πρέπει να υποβληθούν σχεδόν 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ή πάνω από 70.000 δηλώσεις κάθε μέρα.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι πάνω από 7 στους δέκα φορολογούμενους έχουν επιστροφή φόρου ή το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Ειδικότερα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 609.639 εκκαθαριστικά σημειώματα (σ.σ. εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους συζύγους) που έχουν εκδοθεί τα 90.149 ή το 14,79% του συνόλου είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό να ανέχεται σε 24.203.485 ευρώ και ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος που επιστρέφεται να διαμορφώνεται στα 268,48 ευρώ. Η πλειονότητα των φορολογούμενων λαμβάνει μηδενικό λογαριασμό καθώς από τα 609.639 εκκαθαριστικά τα 358.436 ή το 58,79% του συνόλου δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή επιπλέον φόρου.

Αντίθετα το 26,42% των φορολογούμενων ή 161.054 καλούνται να πληρώσουν συνολικά 81.613.475 ευρώ με τον κατά μέσον όρο έξτρα φόρο για τον καθένα να διαμορφώνεται στα 506,74 ευρώ.

Βέβαια ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί σε σχέση με τους υπόχρεους είναι πολύ μικρός και με δεδομένο ότι οι πρώτοι που σπεύδουν στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν φόρο ή θα έχουν επιστροφή δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το φορολογικό ισοζύγιο. Ωστόσο εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά καθώς λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος το 2021 εξ αιτίας των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας, το «κλείσιμο» επαγγελματικών εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων και την πτώση τζίρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών το ποσοστό των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα λάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα κινηθεί στη περιοχή 70%.

Επισημαίνεται ότι με βάση το νόμο η αποπληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στο τέλος Φεβρουάριου του 2023. Όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.