Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εξωγήινοι: Επιστήμονες εντόπισαν από πού προήλθε το διάσημο ραδιοσήμα Wow! Signal

Επιστήμονες πιθανώς εντόπισαν την προέλευση του Wow! Signal (Σήμα Ουάου!), του πιο διάσημου εξωγήινου ραδιοσήματος στην ιστορία, καθιστώντας το ιδανικό υποψήφιο για μελλοντική έρευνα και παρατηρήσεις στο πλαίσιο της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI).

 

Το διάσημο και, σε μεγάλο βαθμό, ακόμα μυστηριώδες, σήμα «Wow!» (Wow! Signal) που «έπιασε» για λίγο ραδιοτηλεσκόπιο τη νύχτα της 15ης Αυγούστου 1977, μπορεί να προήλθε από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Τοξότη. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The International Journal of Astrobiology, υποδηλώνει ότι το διάσημο σήμα θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από ένα αστέρι που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και είναι παρόμοιο με τον δικό μας Ήλιο.

Τι είναι το Wow! Signal;

 

Το σήμα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας SETI στο τηλεσκόπιο Big Ear του Ohio State University. Ήταν πολύ ισχυρό μα πολύ σύντομο, καθώς είχε διάρκεια μόλις 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα. Το σήμα, το οποίο ανιχνεύθηκε για μια περίοδο 72 δευτερολέπτων (τόσο ήταν το χρονικό διάστημα που το τηλεσκόπιο ήταν ικανό να παρατηρήσει, και πιθανότατα διήρκεσε περισσότερο), έγινε τότε αντιληπτό από τον αστρονόμο Jerry R. Ehman, ο οποίος, όταν εξέτασε την εκτύπωση των δεδομένων, κύκλωσε το σήμα, σημειωμένο με την ακολουθία 6EQUJ5 και έγραψε «Wow!» στη σελίδα, δίνοντας στο σήμα το όνομά του. Σημειώνεται πως το εν λόγω τηλεσκόπιο έψαχνε για μηνύματα στη μπάντα ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων των 1420.4056 megahertz, που παράγεται από το υδρογόνο.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.