Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΑΑΔΕ: Αλαλούμ με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην ΑΑΔΕ καθώς μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για  7,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι υπηρεσίες «τρέχουν» τώρα να προλάβουν να εκκαθαρίσουν και να «στείλουν» το «λογαριασμό» της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη» σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες της ΑΑΔΕ προσθέτοντας ότι στόχος είναι τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής να εκδοθούν εγκαίρως προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν το χρόνο να αποφασίσουν αν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή για να κερδίσουν επιπλέον «κούρεμα» 15% ή θα την αποπληρώσουν σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2022.  Σε περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν προλάβει να εκδώσει μέχρι το τέλος του μήνα τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας τότε το υπουργείο Οικονομικών θα παρατείνει κατά ένα μήνα, έως το τέλος Ιουνίου, την προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση του «λογαριασμού».

Τα ποσά της ενίσχυσης που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη «κουρευτεί» έως 75% και θα εμφανιστούν στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ  στην επιλογή “myAADE/ στα «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Όταν θα εμφανιστεί το ποσό της οφειλής ο δικαιούχος θα κληθεί να επιλέξει εάν θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια.

Από τη συνολική ενίσχυση των 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν περίπου 700.000 επιχειρήσεις από τους επτά κύκλους μετά τα «κουρέματα» θα επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ δηλαδή τους χαρίζονται 5 δισ. ευρώ.

Τα ποσά που επιστρέφονται

Η διαγραφή των ποσών κλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και το χρόνο έναρξης της δραστηριότητας.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:
  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.