Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πρώτη δικαστική νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Το Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή αίτηση ξενοδοχειακής επιχείρησης για μη διακοπή της ηλεκτροδότησης

Δικαστήριο των Αθηνών διέταξε ιδιώτη πάροχο ενέργειας να μη διακόψει την ηλεκτροδότηση επιχείρησης, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής και ζήτησε δικαστική προστασία.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε μια υπόθεση που ταλανίζει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο οι πάροχοι ενέργειας επιχειρούν να επιβάλλουν ασύλληπτες χρεώσεις συναντά ήδη πολλές αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Κλοπή με αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής!

Στην υπόθεση που χειρίστηκε η δικηγόρος κυρία Νούκα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ξενοδοχειακής επιχείρησης ώστε να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση (και άρα η λειτουργία της), μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν οφείλει να αποπληρώσει μεγάλο χρηματικό ποσό λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη είχε συνάψει τον Απρίλιο του 2021 σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιώτη πάροχο, στην οποία είχε ρητά συμφωνηθεί σταθερή τιμολόγηση. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο πάροχος άλλαξε μονομερώς τη σύμβαση και στον λογαριασμό χρονικής περιόδου από 1/12/2021 έως 31/12/2021 χρέωσε ποσό 4.197,73 ευρώ με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Παρά τις αντιδράσεις της επιχείρησης, στον λογαριασμό που ακολούθησε για τη χρονική περίοδο από 1/1/2022 έως 31/1/2022 ο πάροχος εφάρμοσε εκ νέου ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα να υπολογίσει και να χρεώσει χρηματικό ποσό 3.902,78 ευρώ.

Καθώς οι αντιρρήσεις που υπέβαλε η επιχείρηση απορρίφθηκαν, αποφάσισε να αλλάξει πάροχο, καταβάλλοντας στον προηγούμενο μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς τη ρήτρα. Επιπλέον, έλαβε για διάστημα μόλις εννέα ημερών, μέχρι την αλλαγή παρόχου, κι άλλο λογαριασμό με χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής 539,74 ευρώ. Όμως, μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κατάφερε να κερδίσει την προσωρινή διαταγή μη ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.