Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πως οδηγούν πάνω από 250 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια»

Πανδημία κορονοϊού, αυξανόμενες ανισότητες και υψηλές τιμές τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – πρόκειται για τρία δεινά που ενδέχεται να οδηγήσουν περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια φέτος. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει, τουλάχιστον, η Oxfam σε έκθεσή της.

Με αυτή την αύξηση, συνολικά «860 εκατομμύρια οι άνθρωποι μπορεί να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το τέλος του έτους», δηλαδή με λιγότερο από 1,9 δολάριο ημερησίως, εξηγεί η μη κυβερνητική οργάνωση καταπολέμησης της φτώχειας σε ανακοίνωση της, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους», σε μια τέτοια ένδεια, οι οποίοι θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες, διευκρινίζει η Oxfam.

Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αντίστοιχα πρώτος και πέμπτος εξαγωγείς σιταριού παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις προκαλούν την εξαθλίωση για εκατομμύρια ανθρώπους» και απαιτείται «δυναμική απάντηση», δηλώνει η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.

Οι κυβερνήσεις συνολικά «απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», δηλώνει η Oxfam.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία», προσθέτει η Σακραμπόρτι. «Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρεια Αφρική», υπενθυμίζει η Oxfam. Ωστόσο «ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες».

Ακόμη και αυτοί που έχουν μια εργασία, δεν μένουν αλώβητοι, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, που σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πλανήτη.

Η οργάνωση σημειώνει, δε, πως η Covid-19 αύξησε και τις ανισότητες των εισοδημάτων μεταξύ των φύλων.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.