Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ήρθαν για να μείνουν…

Η ενεργειακή κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να συνεχισθεί και στο 2023, όπως προκύπτει από τις τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης που αφορούν το επόμενο έτος.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει τους traders να κάνουν πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών τους και αυτό αντανακλάται και στις τιμές για το ρεύμα.

Τα συμβόλαια για την παροχή ρεύματος το 2023 στη Γερμανία, τα οποία αποτελούν και δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, έχουν αυξηθεί 63% φέτος, αγγίζοντας τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μία τιμή που είναι υπερδιπλάσια από τη μέση ημερήσια τιμή το 2021.

Η τιμή του ρεύματος για το επόμενο έτος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 197,75 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για συμβόλαια για το 2023.

Αποκλιμάκωση τιμών φυσικού αερίου από το β’ τρίμηνο του 2023

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) για το 2023 αυξήθηκαν κατά 4,7%. Ειδικότερα, για τις παραδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους οι τιμές των συμβολαίων διαμορφώνονται στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα συμβόλαια για παραδόσεις το 2022.

Ελπίδα για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών υπάρχει μετά το τέλος του επόμενου χειμώνα. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των συμβολαίων υποχωρούν στα 69 ευρώ και μειώνονται λίγο ακόμη στα 66 ευρώ στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Πάνω από τα 90 δολάρια οι τιμές του μπρεντ

Τα συμβόλαια για την παράδοση πετρελαίου μπρεντ το 2023 δείχνουν επίσης ότι οι τιμές του θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης τον Ιανουάριο διαμορφώνονται στα 95 δολάρια το βαρέλι και υποχωρούν με πολύ αργό ρυθμό στα 90 δολάρια τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

Με την επιβολή εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και με αρκετές χώρες της ΕΕ να περιορίζουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ΕΕ «αναζητά απελπισμένα» πόρους αλλού, ανέφερε η Energi Danmark σε ανακοίνωσή της.

Ούτως ή άλλως, η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης θα επιτευχθεί σε βάθος πολλών ετών, με τη σταδιακή μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που θα επιφέρει η αύξηση των ΑΠΕ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.