Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Μίνα Γκάγκα το ανακοίνωσε : 4η δόση για όλους τον Σεπτέμβριο

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε και επίσημα ότι το φθινόπωρο θα κληθούν να κάνουν τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό όλοι οι πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό δεν θα καταργηθεί, απλώς θα «χαλαρώσουν» τα μέτρα λόγω καλοκαιριού. 

Κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι το φθινόπωρο θα πρέπει όλοι οι πολίτες να κάνουν και την τέταρτη δόση εάν θα θέλουν να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και μαζί τα «προνόμια».

Ειδικότερα, ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα επεκταθεί η τέταρτη δόση εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό, η Μίνα Γκάγκα απαντά πως «η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση».

Παράλληλα, ερωτηθείσα γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της τέταρτης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα είπε ότι «αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τα εμβόλια βλέπουν καθημερινά ποιοι είναι οι ευπαθείς ασθενείς, βλέπουν τις ομάδες και εισηγούνται με βάση τα δεδομένα που βλέπουν διεθνώς και στη χώρα μας. Νομίζω λοιπόν η εισήγηση δεν είναι κάτι που είναι μονομερώς κυβερνητικό, είναι κάτι που βασίζεται σε δεδομένα οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή.

«Αυτό που βλέπουμε από την επιδημιολογική επιτήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που είναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε.

Τι είπε για νέα πλατφόρμα και πιστοποιητικά

Αναφορικά με τη νέα πλατφόρμα για ραντεβού με την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως «είναι μια καινούργια λειτουργία για τα ραντεβού για τους πολίτες που συνδέεται με την Πρωτοβάθμια, που έχει γίνει πολύ δουλειά κι από μέρους του δικού μας υπουργείου και του υπουργού, και από μέρους του κ. Πιερρακάκη. Αυτό είναι κι ένα πρώτο test για όλα τα ραντεβού, και για τα νοσοκομεία και για τα χειρουργεία, για όλα.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά με τα ηλεκτρονικά ραντεβού, νομίζω ότι με το εμβόλιο το απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα μη εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η κ. Γκάγκα απάντησε πως «κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε. Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού. Το πως θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια δόξα τω θεώ πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα με τον καλό καιρό, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό».

Ερωτηθείσα αν ισχύουν τα ρεπορτάζ που θέλουν από 1η Μαΐου να χαλαρώνουν τα μέτρα ή να αποσύρονται είπε ότι «το συζητάμε αλλά και πάλι σας λέω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε.

Για τον εορτασμό του Πάσχα, σημείωσε πως «η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα, υποχρεωτική δεν είναι. Άρα όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος είναι καλό να φοράμε τη μάσκα. Ελπίζουμε και ο Επιτάφιος φέτος και η Ανάσταση να γίνουν κανονικά».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.