Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Global Times: Το Πεκίνο δεν υποκύπτει σε απειλές για ν’ αλλάξει θέση στο Ουκρανικό

Λάβροι κατά της «απειλής» της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ότι η Κίνα θα έχει συνέπειες  αν δεν πάρει θέση κατά της Ρωσίας, οι Global Times. Σε  κεντρικό άρθρο με τίτλο: «Δεν μπορεί η Γέλεν να τρομάξει την Κίνα», η κινεζική εφημερίδα κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ως «εμπνευστή» της  κρίσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν  τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης στις άλλες χώρες

Σε αντίθεση με την «προσεχτική» τακτική της  κινεζικής διπλωματίας απέναντι στις αμερικανικές  επικρίσεις, σχετικά με τη στάση του Πεκίνου στο ουκρανικό, τα κινεζικά μέσα -από την αρχή του πολέμου- προβάλλουν μια αιχμηρή ρητορική απέναντι σε κάθε θεωρούμενη «προσβολή» προς το Πεκίνο  που προέρχεται από την Ουάσιγκτον.

Αιχμηρές απαντήσεις

Ειδικοί στα κινεζικά ΜΜΕ θεωρούν ότι οι Global Times στα θέματα εθνικής πολιτικής  έχουν την αντίστοιχη βαρύτητα  του Fox Νews για την Αμερική. Υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό το στιλ, το ύφος αλλά και τις επιδιώξεις του αμερικανικού μιντιακού κολοσσού, προωθώντας την κινεζική εκδοχή στον πόλεμο της ενημέρωσης και της πολιτικής παρέμβασης.

Ταυτόχρονα, οι υψηλοί τόνοι της κινεζικής εφημερίδας κατά των δηλώσεων Γέλεν, αναφορικά με τη στάση του Πεκίνου στο Ουκρανικό, αποτυπώνουν και την εικόνα μιας διπλής στρατηγικής που αναπτύσσει η Κίνα: Της ήπιας οικονομικής δύναμης από τη μία, αλλά και της μάχης για πολιτική κυριαρχία, από την άλλη.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και η εξόχως αιχμηρή απάντηση των Global Times στην προειδοποίηση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, ότι η Κίνα θα έχει συνέπειες αν δεν πάρει θέση κατά της Ρωσίας.

Μιλώντας την Τετάρτη, στο Ατλαντικό Συμβούλιο, μία δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, η Γέλεν είπε συγκεκριμένα ότι «η στάση του κόσμου απέναντι στην Κίνα και την προθυμία της να επιτύχει περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από την αντίδραση της Κίνας στο κάλεσμά μας για αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία».

Βαριά… απειλή

Η παραπάνω φράση εκλήφθηκε ως βαριά προσβολή και «χονδροειδής –κραυγαλέα απειλή» για το Πεκίνο από τους Global Times. Να σημειωθεί ότι η διεθνούς εμβέλειας εφημερίδα συνδέεται πολλαπλώς με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο εκτός των άλλων, παρέχει και τις υπηρεσίες της γύρω από την οργάνωση και τη διαχείριση των διεθνών  social media.

«Η Κίνα έχει κατακτήσει τη θέση της στον κόσμο με τις δικές της δυνάμεις και όχι με αμερικανική  επιχορήγηση,.. δεν αποδέχεται ούτε φοβάται από τέτοιου είδους απειλές. Ως υπουργός Οικονομικών, η Γέλεν θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον», απάντησαν οι Global Times, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την κινεζική ενόχληση για την αμερικανική παρέμβαση στο ανώτατο οικονομικό επίπεδο.

Οι παρατηρήσεις της  Γέλεν έχουν στόχο να λερώσουν και να διασύρουν την Κίνα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι υπεύθυνη δύναμη, δήλωσε στην εφημερίδα ο  καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων , Λι Χαϊντόνγκ, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως αυτό είναι το λιγότερο, καθώς «εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε κυρώσεις κατά της Κίνας, ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο που αποδείχθηκε αναποτελεσματικός. Τώρα χρησιμοποιούν το Ουκρανικό για να ολοκληρώσουν τον εκβιασμό», κατέληξε.

Λύσεις «δηλητήριο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη των δηλώσεων Γέλεν, και τα οποία επικαλείται η κινεζική εφημερίδα, οι καταναλωτές στις ΗΠΑ πλήρωσαν περισσότερα για καθημερινά είδη τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,5% , φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, ενώ οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι ΗΠΑ παρατείνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταφέρουν τα οικονομικά τους προβλήματα σε άλλες χώρες, με τρόπο που μοιάζει σαν  να «πίνουν δηλητήριο για να ξεδιψάσουν», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας «ότι η  στάση της Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία ήταν αντικειμενική, δίκαιη και συνεπής. Το Πεκίνο επανειλημμένα έχει ζητήσει ειρήνη και συνομιλίες, αλλά οι ΗΠΑ  το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κρίση».

«Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη επιπλέον όπλα 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου,  εξοπλισμό πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα», όπως σημειώνει.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν το τέλος του πολέμου»

Εξάλλου, βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, δήλωσε στην εφημερίδα, ο καθηγητής  διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Νάντζινγκ, Ζου Φενγκ : «Οι ΗΠΑ είναι η τελευταία χώρα που θέλει να δει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να σβήσουν τις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία, γιατί δεν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας», είπε ο Ζου Φενγκ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γέλεν ότι «διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης και πως η ενωμένη συμμαχία… δεν θα είναι αδιάφορη απέναντι σε ενέργειες που υπονομεύουν τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει», ο Φενγκ εκτίμησε, ότι τέτοιες δηλώσεις μαζί και άλλων  Αμερικανών αξιωματούχων δείχνουν πως έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες.

Εμπνευστής της κρίσης η Ουάσιγκτον

Ανησυχούν για τον “γκρίζο ρινόκερο” που μπορεί να προκαλέσει νέα πτώση στην παγκόσμια οικονομία, είπε ο Ζου,  προβλέποντας σοβαρή πιθανότητα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, εγχώρια πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας σπρώχνουν τις ΗΠΑ στο «να συνεχίζουν να προσποιούνται πως είναι τάχα οι ένθερμοι υποστηρικτές της δημοκρατίας της  ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα βάλει ανοικτά κατά της Ουάσιγκτον, γράφοντας ότι οι ΗΠΑ αφενός «δεν διαθέτουν το ηθικό πλεονέκτημα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» αφετέρου εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια που έχει φέρει η σύγκρουση στην Ευρώπη για τους δικούς τους στρατηγικούς στόχους.

«Η Ουάσιγκτον μπορούμε να πούμε ότι είναι ο εμπνευστής ολόκληρης της κρίσης. Δεν σημαίνει ότι οι δυτικές χώρες, που επέλεξαν να συμπαραταχθούν με τις ΗΠΑ, συμφωνούν όλες με αυτά που είπαν και έκαναν οι ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι τόσο ικανοποιημένες με τις ΗΠΑ», υποστηρίζουν οι Global Times, απηχώντας προφανώς εκτιμήσεις της κινεζικής διπλωματίας.

Πολιτική αλαζονεία και διπλωματική τραγωδία

Η αδικαιολόγητη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, βαραίνει όλο και περισσότερο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία προβλέπει ότι θα βλάψει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία όταν στρέφει το όπλο στην Κίνα.

Ενώ, σύμφωνα με τον  Ζου, η πίεση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνει την Κίνα να υποχωρήσει ούτε να υποκύψει.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συντονιστούν για το πώς να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία και να χαλαρώσουν την κατάσταση στην Ουκρανία , αντ΄ αυτού, όμως εκτοξεύουν απειλές δείχνοντας την αλαζονεία της πολιτικής τους ελίτ και την τραγωδία της αμερικανικής διπλωματίας , καταλήγουν οι Global Times.

globaltimes.cn

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.