Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνες για φυσικό αέριο στον Πατραϊκό Κόλπο

Σε έξι περιοχές της Ελλάδας θα επικεντρωθούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που επισπεύδονται με απόφαση της κυβέρνησης. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Με βάση πληροφορίες οι περιοχές είναι οι εξής:

1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
2. Περιοχή Ιόνιο.
3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
4. Δυτικά Κρήτης.
5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στo Iόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θέτοντας επίσης ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Ξεκινούν άμεσα οι έρευνες προκειμένου να ξέρουμε αν όντως οι ενδείξεις που έχουμε ότι διαθέτουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου θα επιβεβαιωθούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή η Ελλάδα θα διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να είναι και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

Σε συνδυασμό με την «πράσινη» μετάβαση και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορέσει έτσι να διασφαλίσει και ενεργειακή επάρκεια και χαμηλές τιμές.

Οι έρευνας θα γίνουν σε 6 εκτάσεις. Στην ηπειρωτική χώρα στην Ήπειρο και στη θάλασσα νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο, σε περιοχές αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε πλήρη εικόνα και ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες γεωτρήσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.