Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στο έλεος του… μητσοτακισμού

To αφήγημα Μητσοτάκη για μια Ελλάδα που άλλαξε και που αντέχει, καταρρίπτεται ημέρα με την ημέρα. Η ανακοίνωση της Eurostat για πληθωρισμό στο 8%, τον μεγαλύτερο από το 1995, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό: Ότι η διαχειριστική ανεπάρκεια δεν ήταν απλά μια διαπίστωση, αλλά πραγματικότητα.

Είναι σαν την μαϊμού. Όσο ψηλά ανεβαίνει τόσο περισσότερο φαίνεται ο κ@@@ς της.

Έτσι και η κυβέρνηση: Όσο περισσότερο κυβερνά, όσο πιο κοντά φτάνουμε στις κάλπες, τόσο ο βασιλιάς δείχνει γυμνός.

Το ποσοστό 8% δεν είναι ένα απλό νούμερο. Δεν είναι μια ανακοίνωση που απλά την κοιτάμε και προχωράμε. Είναι απόδειξη ότι ο κόσμος καθημερινά βιώνει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.

Όχι μόνο όταν πάει να βάλει καύσιμα. Όχι μόνο όταν πατάει τον διακόπτη για το ρεύμα. Αλλά κι όταν πάει στο σούπερ μάρκετ και φεύγει με τα μισά ψώνια που έκανε πριν από λίγους μήνες.

Και τι κάνει ο Μητσοτάκης γι’ αυτό; Απλές διαπιστώσεις. Πήγε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τι δηλώσεις έκανε;

«Από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά, κυρία Πρόεδρε, μεσολάβησαν πολλά, δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα στο μέτωπο των εξελίξεων της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και θα πρέπει, ενδεχομένως, να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει, δυστυχώς, και τις τιμές του ηλεκτρισμού».

Και η κυβέρνηση τι έχει κάνει την ίδια ώρα που οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν;

1. Περιμένει το… πόρισμα της ΡΑΕ για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει έκτακτο φόρο στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος και με τα λεφτά αυτά να καλύψει μια γενναία μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα. Θα περιμένει εβδομάδες με την ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος ώστε να μη χρειαστεί να… κακοκαρδίσει τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που τώρα τρώνε με χρυσά κουτάλια στην πλάτη των καταναλωτών. Πόσο δύσκολο είναι να υπολογίσει τα υπερκέρδη και να βάλει το φόρο; Κρύβεται, όμως, πίσω από τη ΡΑΕ και θα συνεχίσει να κρύβεται. Όμως, την ίδια στιγμή η βενζίνη και το πετρέλαιο είναι πανάκριβα, τα σούπερ μάρκετ «καίνε», ο βίος γίνεται αβίωτος.

2. Έχει ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά από… τον Μάιο, λες και μέχρι τότε δεν έχει ανάγκη ο πολίτης από χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος και για να ζήσει. Δε θα μπορούσε να επισπεύσει την αύξηση; Δε θα μπορούσε να πάει άμεσα σε μισθό 751 ευρώ; Θα μπορούσε αλλά δεν τολμά να το κάνει γιατί κάποιοι την κρατάνε και φοβάται. Όσο, όμως, φοβάται τόσο η ΝΔ απομακρύνεται από τη βάση της και τόσο οι νοικοκύρηδες που φτωχοποιούνται «μαυρίζουν» τον Μητσοτάκη.

3. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν τολμά να προβεί σε μονομερείς ενέργειες με πλαφόν στις τιμές ρεύματος, στη χοντρική και στη λιανική. Μη θίξει τα συμφέροντα των παραγωγών που όλοι ξέρουμε ποιοι είναι.

4. Όσο για την αισχροκέρδεια; Πέταξαν ένα πρόστιμο στα Lidl για να κάνουν επικοινωνιακό θόρυβο κι έκτοτε ασυδοσία στην αγορά.

Αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ και θα γίνει χειρότερα. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη όλων μας.

Ο Μητσοτάκης πρέπει να πάρει εδώ και τώρα αποφάσεις γιατί αλλιώς η χώρα θα περάσει δύσκολους μήνες. Και γιατί δε θα αντέξει και πολιτικά την κοινωνική πίεση που θα ασκηθεί από τον Σεπτέμβριο.

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Είναι η δραματική καθυστέρηση της κυβέρνησης να λύσει δομικά προβλήματα της οικονομίας. Και αυτό θα το πληρώσουμε όλοι. Και πολύ ακριβά.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.