Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακρίβεια: Πολύ λιτό το πασχαλινό τραπέζι

Πίσω στο 1995 πρέπει κανείς να ταξιδέψει για να δει διψήφιο αριθμό στον πληθωρισμό και ειδικότερα στο 10%. Τη δεδομένη στιγμή και με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο που διανύουμε να αγγίξει και πάλι το 10% ή ακόμη και να το υπερβεί αυτό το επίπεδο.

Δύο είναι οι παράγοντες που συνηγορούν στη ζοφερή αυτή εκτίμηση. Ο ένας έχει να κάνει με τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο), οι οποίες μόνο πτωτικές δεν είναι. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι λιανικές τιμές λίγο πολύ έχουν προκαθοριστεί με τα μελλοντικά συμβόλαιο, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα μόνο καλύτερα δεν θα είναι, οπότε οι όποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης για τη λιανική μετατίθενται για το Μάιο, γράφει το imerisia.gr

Αύξηση της ζήτησης ενόψει Πάσχα

 

Το δεύτερο σχετίζεται με το γεγονός ότι μέσα στον Απρίλιο είναι και το Πάσχα, οπότε και η ζήτηση για προϊόντα αυξάνεται και μάλλον σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον ασύνηθες να υποχωρούν ο τιμές. Αν αναλογιστεί, βέβαια, κανείς ότι οι παραγγελίες έχουν γίνει και οι τιμές έχουν κλειδώσει, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ελπίδες αποκλιμάκωσης δεν είναι πολλές για τον τρέχοντα μήνα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, την Παρασκευή ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ η Eurostat ανακοίνωσε τον εναρμονισμένο πληθωρισμό για την Ελλάδα που ήταν στο 8%, έναντι 7,2% που ήταν για το Φεβρουάριο.

 

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, οπότε είναι δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις από την Στατιστική Αρχή θα κινούνται στην περιοχή του 9%.

 

«Αιχμή του δόρατος» στον νέο κύκλο αυξήσεων θα είναι και πάλι τα ενεργειακά προϊόντα και ιδίως τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τον τιμάριθμο επιβαρύνουν σημαντικά και τα βασικά είδη διατροφής.

Οι ελπίδες μετατίθενται για τον Ιούνιο

 

Αναλυτές σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έως και τον επόμενο μήνα, διότι η βάση υπολογισμού πέρυσι, ήταν πολύ χαμηλή, με τον πληθωρισμό τους πρώτους τέσσερις μήνες να είναι αρνητικός και το Μάιο να είναι σχεδόν μηδενικός.

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, αναζητούν τρόπους ώστε να αναχαιτίσουν την ακρίβεια χρησιμοποιώντας στο έπακρο τα λιγοστά όπλα που υπάρχουν στην φαρέτρα. Ενα από αυτά είναι οι έλεγχοι. Στα αρμόδια κλιμάκια έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και σαρώνουν την αγορά προκειμένου να μπορέσουν να φρενάρουν ή να αποτρέψουν φαινόμενα γενικευμένης κερδοσκοπίας.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διατηρήσουν την ένταση των ελέγχων, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν την αύξηση των τιμών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.