Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Μετά την Ουκρανία στοχός και τα Βαλκάνια;

Ισορροπίες τρόμου σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο διαμορφώνονται και στα Βαλκάνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ενδεχόμενο μιας πιο δυναμικής επανεμφάνισης της Μόσχας στα Βαλκάνια αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Μόσχας προκαλώντας νέες αποσταθεροποιητικές τάσεις στην ήδη εύθραυστη περιοχή αλλά και μια πιθανή ανάφλεξη στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Έσπασε» την βαλκανική γραμμή η Σερβία

Μπορεί η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, το Κόσοβο-έχοντας ενταχθεί στο ΄άρμα’ της Δύσης-  να καταδίκασαν την ρωσική εισβολή, η Σερβία όμως έξι μέρες μετά την έναρξη του πολέμου κρατά αποστάσεις από τις διπλωματικές κινήσεις της Δύσης, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Το Βελιγράδι «έσπασε» την βαλκανική γραμμή, εξαργυρώνοντας, μεταξύ άλλων, σε πρώτη φάση, την εξασφάλιση παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία για τους επόμενους έξι μήνες- στη χαμηλότερη τιμή (270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα) σε όλη την Ευρώπη-που πέτυχε στην συνάντηση που είχε ο Βούτσιτς με τον πρόεδρο Πόυτιν τον περασμένο Νοέμβριο στη Μόσχα λόγω και των ειδικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες.

Παρατηρητές στο Βελιγράδι τόνιζαν στο ethnos.gr-μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στη σερβική πρωτεύουσα- ότι οι πολίτες θεωρούν τους Ρώσους περισσότερο φίλους από τη Δύση την οποία δεν εμπιστεύονται τόσο ενώ υπενθυμίζουν ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ είναι ακόμη πρόσφατοι για το σερβικό λαό. Αλλάζουν όλα τα δεδομένα στα Βαλκάνια και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο Πούτιν θα κερδίσει την Ουκρανία αλλά θα χάσει φίλους σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και η σχέση του με την Σερβία θα δοκιμαστεί. Όλες οι χώρες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα στοιχηθούν με τον Δυτικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι θα γίνει με την Σερβία και την Βοσνία Ερζεγοβίνη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι έχει επιτραπεί στη Σερβική Δημοκρατία να κρατά αιχμάλωτη όλη τη χώρα» εξηγεί, μιλώντας στο ethnos.gr, o Γιάννης Αρμακόλας Κύριος Ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαικής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επίκουρος Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.