Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τι είναι η Συνθήκη του Μοντρέ που δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο στα στενά του Βοσπόρου

Η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα πολεμικά πλοία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί την Συνθήκη του Μοντρέ. Έτσι, απαγορεύεται η διέλευση όλων των πλοίων που ανήκουν στο πολεμικό ναυτικό μιας χώρας.

Όπως αναφέρει το trtworld.com, η συγκεκριμένη σύμβαση θεσπίστηκε με κοινή πρωτοβουλία Αγγλίας, ΕΣΣΔ και Τουρκίας το 1936, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις έβλεπαν ότι πλησίαζε ο πόλεμος, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας και ήθελαν πιο εύκολη διέλευση στη Μεσόγειο.

Έτσι, συναντήθηκαν στην Ελβετία, όπου η Συνθήκη επικυρώθηκε από την Τουρκία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την ΕΣΣΔ, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ιαπωνία.

Με βάση όσα αποφάσισαν λοιπόν, η συμφωνία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πολιτικών πλοίων για να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά στενά, εκτός εάν προέρχονται από χώρα με την οποία η Τουρκία εμπλέκεται σε πόλεμο, δίνοντάς της την εξουσία να κλείνει τα στενά σε όλα τα εμπορικά πλοία εάν το επιθυμεί.

Τι αλλάζει σε περίπτωση πολέμου

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Συνθήκη του Μοντρέ περιπλέκει την κατάσταση, σε περίπτωση που πρέπει να περάσουν από τον Βόσπορο πολεμικά πλοία, ειδικά άλλης χώρας.

Έτσι, αν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο, η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των στενών. Εάν άλλα κράτη βρίσκονται σε πόλεμο και η Τουρκία είναι ουδέτερη, τα στενά είναι κλειστά για αυτές τις εμπόλεμες χώρες.

Επίσης, η σύμβαση δεν επιτρέπει να περάσουν αεροπλανοφόρα, αλλά δεν αναφέρει κάτι για πλοία που είναι σχεδιασμένα για άλλους σκοπούς αλλά μπορούν επίσης να μεταφέρουν αεροσκάφη. Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα είναι ο απόλυτος λήπτης αποφάσεων ανάλογα με τον καιρό του πολέμου και της ειρήνης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.