Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας: Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας, σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει τους Αχαιούς συμπολίτες μας, πως εδώ και αρκετό καιρό ο εφοδιασμός των φαρμακείων με τα απαραίτητα για τη θεραπεία τους φάρμακα γίνεται εξαιρετικά πλημμελώς και οι ελλείψεις έχουν κορυφωθεί στο ανώτερο σημείο εδώ και 20 χρόνια.

Φάρμακα ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία των ασθενών και μεγάλης ανάγκης για τους ίδιους, έρχονται από τις εταιρείες υπό αυστηρό περιορισμό για λόγους τιμολογιακής πολιτικής, αλλά κυρίως εξαγωγών, μιας και η χώρα μας είναι η φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης, με επιλογή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα ως να μην την αφορά, μιας και μοναδικό της μέλημα είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με ποσοστό του claw-back που θα πλήρωναν οι εταιρείες, με βάση σχετικούς μνημονιακούς νόμους.

Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε περαιτέρω κλειστό προϋπολογισμό στη φαρμακευτική δαπάνη, νέα υποτίμηση των φαρμάκων και σαφώς εκρηκτικότερη κατάσταση στις ελλείψεις, μιας και οι εταιρείες θα πάψουν πλέον να ενδιαφέρονται για μεγάλη σειρά σκευασμάτων. Τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας κύριος Πλεύρης για τον Μάιο, αν εφαρμοστούν, θα δώσουν μια θέση υγειονομική στη χώρα μας στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης ανάλογη με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η κατάσταση την οποία βιώνουν οι φαρμακοποιοί κάθε μέρα είναι απελπιστική, το ίδιο ισχύει και για τους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία δεν είναι άλλα από την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, αλλά το κυριότερο της απαγόρευσης των εξαγωγών και της κατάργησης των κλειστών προϋπολογισμών στον χώρο της Υγείας, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της γενικότερης υγειονομικής περίθαλψης του λαού μας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.