Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τον Μάιο η εφάπαξ εξόφληση

Με το κύμα ανατιμήσεων να «χτυπά» τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών στα 8 χρόνια με το πρώτο ραντεβού με το ταμείο του δημοσίου να μεταφέρεται από τα τέλη Μαρτίου στα τέλη Μάϊου για όσους θέλουν να γλιτώσουν επιπλέον 15% της οφειλής υπό την προϋπόθεση εφάπαξ εξόφλησης του υπολοίπου.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των περίπου 3 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής στις 96 μηνιαίες δόσεις από τις 60 που προέβλεπε το τελευταίο σενάριο.

Αρμόδιες πηγές αποκλείουν νέο «κούρεμα» των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιούνιο. Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η προθεσμία του Μάϊου που προβλέπεται στο τωρινό σενάριο για την εφάπαξ εξόφληση να πάει στα τέλη Ιουνίου μαζί με την πρώτη δόση του Ιουνίου. Όλα εξαρτώνται από το εάν θα προλάβουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να ολοκληρώσουν εγκαίρως μέχρι τα μέσα Μάϊου την εκκαθάριση των ποσών που θα πρέπει να πληρώσουν 700.000 οφειλέτες. Αν η άσκηση δεν βγει, δεν αποκλείεται παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 15% έως το τέλος Ιουνίου οπότε θα είναι απαιτητή και η πρώτη από τις συνολικά 96 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο έξτρα χρόνος των 36 δόσεων (από τις 60 στις 96) δίνει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται για μια ακόμα φορά από την ενεργειακή κρίση και την απειλή ραγδαίας επιδείνωσης στη σκιά του πολέμου. Ενδεικτικό είναι πως για μια επιχείρηση η οποία καλείται να επιστρέψει 100.000 ευρώ η μηνιαία δόση μετά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής περιορίζεται στα 1.042 από 1.666 ευρώ ενώ για χρέος 200.000 ευρώ το όφελος μηνιαίας ρευστότητας αγγίζει τα 1.250 ευρώ ( από 3.333 ευρώ στα 2.083 ευρώ η δόση).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.