Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τέταρτη δόση εμβολίου: Γιατί δε συστήνεται στο γενικό πληθυσμό – Τι λέει ο Τζανάκης στο ethnos.gr

Αν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, δείχνουν ότι αυτήν τη στιγμή δε χρειάζεται να γίνει μία τέταρτη δόση εμβολίου στο συνολικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αποκλείεται αυτή τελικά να χρειαστεί σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι την οποιαδήποτε εξέλιξη θα καθορίσει η ίδια η πανδημία και κατά πόσο θα επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό είτε από τους εμβολιασμούς είτε από τη νόσηση. Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες από την περίοδο του Πάσχα και μετά να επιστρέψει η κοινωνία σε μία περισσότερη κανονικότητα, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, οι πολίτες τις μάσκες σε χώρους συγχρωτισμού και συνεχίζοντας να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας. Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης τα επόμενα χρόνια οι κοινωνίες θα μάθουν να ζουν με τον ιό, πιθανότατα κάνοντας μία ετήσια δόση εμβολίου κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τα επιστημονικά δεδομένα και η τέταρτη δόση

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες επιστημονικών ομάδων, καταδεικνύουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν ενδείκνυται η διενέργεια μιας τέταρτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού.

 

«Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αλλά και τα δεδομένα που θα προκύψουν από νέες επιστημονικές έρευνες. Δεν μπορώ να αποκλείσω να παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού, οπότε να χρειάζονται κι άλλοι εμβολιασμοί, αλλά ούτε το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να μολύνει πάρα πολύ κόσμο, με συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θωρακιστεί περισσότερο. Επίσης, ακόμα κι αν δεν παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος, δεν αποκλείω να χρειαστεί τελικά η τέταρτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα άτομα άνω των εξήντα ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

 

Κατά τον ίδιο, αυτήν την περίοδο γίνονται πολύ εντατικές μελέτες και οι επιστήμονες προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της παρασκευής ενός εμβολίου, το οποίο θα είναι πιο δραστικό και καλύτερης αποτελεσματικότητας απέναντι στις διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ το πρόβλημα μπορεί να το λύσει και από μόνη της η πανδημία, με την αύξηση της ανοσίας από τις νοσήσεις.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.