Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέο χαράτσι 1.000 ευρώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα

Νέο χαράτσι ύψους 1.000 ακόμα και σε αυτοκίνητα 8ετίας, τα οποία εισάγονται ως μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Ειιro 5b φέρνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία κατατέθηκε το βράδυτης Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτήν, επεκτείνεται η υποχρέωση καταβολής του έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους, ύψους 1.000 ευρώ, η οποία ήδη προβλέπεται για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα Εuro 5a και στα Εuro 5b με την υποχρέωση μάλιστα να ισχύει όχι μόνο για τα επιβατικά ΙΧ, αλλά και για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.

 

Πρόκειται βασικά για οχήματα από 8 – 11 ετών, τα οποία είχαν πρώτη άδεια κυκλοφορίας στο διάστημα μεταξύ των ετών 2011 έως 2014.

 

Μεταβατική διάταξη προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους μόνο τα οχήματα των προαναφερόμενων περιπτώσεων, για τα οποία έχουν υποβληθεί, κατά δημοσίευση της εν λόγω ρύθμισης, δήλωση άφιξης οχήματος (Δ.Α.Ο.) ή δηλωτικά εισαγωγής.

Να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε ήδη την επιβολή επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους ύψους:

  • 3.000 ευρώ για τα οχήματα Ειιro 4 (ΙΧ και φορτηγά) και
  • 1.000 ευρώ, για τα οχήματα Euro 5a (ΙΧ και φορτηγά).

 

Στο εξής με το περιβαλλοντικό τέλος των 1.000 ευρώ θα επιβαρύνονται και τα οχήματα Ειιro 5b. Υπενθυμίζεται επίσης ότι απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Ειιro 1, 2 και 3.

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη θέσει σε ισχύ τις προηγούμενες απαγορεύσεις και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, το οποιο τώρα επεκτείνει ως αντικίνητρο για την επιλογή παλαιών, ρυπογόνων συμβατικών οχημάτων και αντιστοίχως, ως κίνητρο για τη στροφή του καταναλωτικού κοινού στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με δεδομένο ότι ο τομέας των μεταφορών στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τις περισσότερες από αυτές να αποδίδονται στις οδικές μεταφορές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.