Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Έρευνα: Οι Έλληνες θέλουν δημόσια παιδεία και υγεία

Ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, ηλικία, κοινωνική τάξη και εισόδημα οι Έλληνες σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συμφωνούν ότι απ΄ όλα τα βασικά αγαθά (ακόμη και από την υγεία) η παιδεία πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μετά έρχονται τα υπόλοιπα αγαθά όπως, η υγεία, οι συντάξεις, το νερό, το ρεύμα κ.α.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από Πανελλαδική ποσοτική έρευνα του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Πρόκειται για μια πανελλαδική ποσοτική έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις των πολιτών για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ιδεολογίες, τις αξίες, καθώς και το πώς έχει επηρεάσει η πανδημία αυτές τις αντιλήψεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλη την τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρία aboutpeople σε δείγμα 1659 ατόμων (1.220 διαδικτυακά και 429 τηλεφωνικά). Επιστημονικός σύμβουλος της έρευνας είναι ο Γεράσιμος Μοσχονάς, Καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα εντάσσεται στο νέο project του Eteron «Οικονομική Δικαιοσύνη: Ένα Νέο Παράδειγμα».

Οι φανατικοί υποστηρικτές της δημόσιας παιδείας, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της δημόσιας παιδείας είναι όσοι ανήκουν στις ηλικίες 33-44 ετών (ποσοστό 93%), σε κατώτερες τάξεις (ποσοστό 95%) και όσοι ζουν στην περιφέρεια (ποσοστό 90.9%).

 

Όσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση, υπέρ της δημόσιας παιδείας τοποθετούνται κατά κύριο λόγο όσοι βρίσκονται στην κεντροαριστερά (ποσοστό 95%). Ακολουθούν αυτοί που ανήκουν στην αριστερά (93%), στο κέντρο (88.7%) στην κεντροδεξιά (ποσοστό 88.4%) και στη δεξιά (ποσοστό 85.5%)

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.