Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Εφορία: Αυτόματες κατασχέσεις και επιστροφές φόρων

Στενεύουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια από τον Σεπτέμβριο για όσους έχουν οφειλές στην Εφορία, ενώ ταυτόχρονα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Παράλληλα σχεδιάζονται με αυτόματες επιστροφές φόρων, μέσω του εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης οφειλών που σχεδιάζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα όσα έγινα γνωστά, μέσω της έκθεσης των δανειστών για την 13η αξιολόγηση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, από το φθινόπωρο θα λειτουργεί το νέο σύστημα Eispraxis το οποίο όχι μόνο θα διαβάζει τις οφειλές κάθε φορολογούμενου αλλά θα διασταυρώνει τα στοιχεία των χρεών με κάθε διαθέσιμο αρχείο του δημοσίου από την περιουσιακή του κατάσταση, το Κτηματολόγιο και το ΓΕΜΗ έως αρχεία και πληροφορίες που τηρούνται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε απλώνοντας έτσι ένα «δίχτυ» πάνω από κάθε οφειλέτη.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το νέο σύστημα θα έμπαινε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, αλλά παρατηρούνται καθυστερήσεις με αποτέλεσμα η πρεμιέρα του να μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Βασική επιδίωξη από την ΑΑΔΕ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι να δοθεί ένα τέλος, στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό, στην συσσώρευση χρεών από οφειλέτες με δυνατότητα να πληρώσουν, είτε εφάπαξ το ποσό που οφείλουν, είτε με ρύθμιση με πληρωμή σε δόσεις.

Μέσα από το Eipsraxis η φορολογική διοίκηση θα έχει την δυνατότητα να εντοπίζει τέτοιες περιπτώσεις και να προχωρεί σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Το νέο αυτό ηλεκτρονικό εργαλείο θα είναι δυνατή η καταγραφή της συμπεριφοράς κάθε οφειλέτη και θα αντλούνται πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο, οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό σύστημα:

Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.).
Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα.
Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Αυτόματες επιστροφές φόρων

Ταυτόχρονα θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των οφειλόμενων από το δημόσιο στους φορολογούμενους, κάτι που αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, αφού οι δικαιούχοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται λόγω των καθυστερήσεων του μηχανισμού στις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.

Με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.