Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αναστενάζουν οι φορολογούμενοι – Οι 7 φορολογικών υποχρεώσεων

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από μία εβδομάδα για να τακτοποιήσουν επτά οικονομικές εκκρεμότητες. Ειδικότερα, έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια μέρα εκπνέει και το περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση των 36 έως και 72 δόσεις, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η καταβολή τους έχει «παγώσει».

Ο Φεβρουάριος είναι πρακτικά ο τελευταίος μήνας πληρωμής υποχρεώσεων που έρχονται από την προηγούμενη χρονιά.

Το ημερολόγιο είναι γεμάτο και οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου είναι:

1. Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2022, για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει την οφειλή: για τους κατόχους οχημάτων που δεν έχουν τακτοποιήσει μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Για όσους ξεχάσουν την πληρωμή των τελών ή αποφασίσουν να μην τα πληρώσουν, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημα τους.

2. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων: Όσοι αποφασίσουν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή επιθυμούν το όχημα τους να μην επιβαρύνει τον τελικό λογαριασμό των τεκμηρίων ή ακόμα και αν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή φόρου πολυτελούς διαβίωσης, θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας του οχήματός τους μέσω της πλατφόρμας myCar.

3. Φόρος εισοδήματος: Στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της 8ης και τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

4. ΕΝΦΙΑ: Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία πληρωμής της 6ης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ για το 2021.

5. Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να τακτοποιηθεί η πληρωμή των δόσεων που έχουν προκύψει από τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο

6. Τροποποιητικές δηλώσεις: Η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή:

– Τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

– Δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.

– Δηλώσεων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.

– Τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.

– Δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

7. Ρύθμιση 36-72 δόσεων: Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ρύθμισης με 36 έως 72 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου λήγει και η προθεσμία πληρωμής της δόσης για όσους ήδη έχουν ενταχθεί. Η ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί 3 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.