Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αναστενάζει υπό το βάρος του πληθωρισμού το καλάθι της νοικοκυράς

Επιστροφή 25 χρόνια πίσω για τον πληθωρισμό, που τον Ιανουάριο άγγιξε το 6,2% συνεχίζοντας την ανηφορική πορεία. Το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει «φωτιά», με την ουκρανική κρίση να συντηρεί το ενεργειακό ράλι και αυτό τον μήνα και τις τιμές να εκτοξεύονται σε μια σειρά βασικών αγαθών. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να ανεβαίνουν , με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φθάνει το 2,733%.

Στην κυβέρνηση επιμένουν στο θετικό αφήγημα και μιλούν για προσωρινή «αναταραχή», ωστόσο δεδομένο είναι πως θα επιστρατευθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν ωστόσο οριζόντιο χαρακτήρα, καθώς τα … μηνύματα από τις  αγορές επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές ανακοινώσεις – που θα γίνουν πριν από το Πάσχα– θα είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως για  παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Σε αυτή τη χρονική στιγμή το μεγάλο ζητούμενο είναι να φανεί κάποιο «φως» στο ενεργειακό τούνελ, αν και οι εκτιμήσεις μιλούν για υψηλές τιμές μέχρι το 2023 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών» και προσέθεσε πως έχουν ήδη διατεθεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Παράλληλα η κυβερνητική πολιτική είναι εστιασμένη σε δύο κατευθύνσεις: σε στοχευμένες κινήσεις για την στήριξη όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα (για παράδειγμα το Μάιο  έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού) και στην υλοποίηση φοροελαφρύνσεων με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη (ήδη ανακοινώθηκε ο νέος ΕΝΦΙΑ).

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.