Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν παράλληλα να γνωστοποιούν μέσω αναρτήσεων στα αντίστοιχα ιστολόγια τους για την πρόοδο της κατασκευής του υπερυπολογιστή AI Research SuperCluster ή RSC για συντομία με την Meta να δηλώνει ότι θα είναι ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν κατασκευαστεί, και πως επί του παρόντος το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις ωστόσο ολοκληρωθεί το έργο, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα του 2022, θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.
Ανεξάρτητα ωστόσο από το αν θα είναι πραγματικά το ταχύτερο μηχάνημα αυτού του τύπου στον κόσμο ή όχι, είναι αδύνατο να αρνηθούμε ότι θα είναι εξοπλισμένο με εκπληκτική ισχύ και δυνατότητες. Σύμφωνα με την εταιρεία Meta, το εγχείρημα ξεκίνησε το 2020 με στόχο τη δημιουργία ενός ερευνητικού υπολογιστή ικανού να μαθαίνει και να εκπαιδεύει μοντέλα (μηχανικής εκμάθησης) με περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο παραμέτρους. Λέγεται ότι ο υπερυπολογιστής RSC θα είναι ικανός μία ημέρα να εργάζεται πάνω σε σύνολα δεδομένων τόσο μεγάλων όσο ένα exabyte. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν ακούσει ποτέ για exabyte, κάτι που βεβαίως δεν είναι περίεργο αν λάβουμε υπόψη ότι ένα exabyte αποτελεί ένα δισεκατομμύριο gigabytes δεδομένων, τα οποία η Meta υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με… 36.000 χρόνια βίντεο υψηλής ποιότητας!
Ο υπερυπολογιστής RSC διαθέτει συνολικά 760 συστήματα Nvidia DGX A100 που φιλοξενούν 6.080 κάρτες γραφικών Nvidia A100 επιδεικνύοντας απόδοση TensorFloat-32 (TF32) που αγγίζει τα 1.895 petaFLOPs! Παρόλα αυτά, η Nvidia έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των καρτών γραφικών θα αυξηθεί κατά 10.000 για να φτάσει συνολικά τις 16.000 με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για απόδοση AI που θα φτάνει τα 5 exaFLOPs. Σε τι χρειάζεται όμως ένας τόσο ισχυρός υπολογιστής;
Ο σκοπός της κατασκευής του συγκεκριμένου υπερυπολογιστή είναι για να βοηθήσει την ομάδα επιστημόνων και μηχανικών της Meta να αναπτύξουν νέα και βελτιωμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I). Τα νέα μοντέλα θα μπορούν να μεταφράζουν εκατοντάδες γλώσσες σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται, να επικοινωνούν απρόσκοπτα μαζί ή να παίζουν. Τα νέα μοντέλα επίσης θα βοηθήσουν την Meta στην ανάλυση του περιεχομένου που ανεβαίνει στις εφαρμογές/ υπηρεσίες της εταιρείας, αφαιρώντας για παράδειγμα τις επιβλαβείς καταχωρήσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Αναμφισβήτητα ωστόσο, ο υπερυπολογιστής της Meta, ο οποίος όπως αναφέραμε κατασκευάζεται με τη βοήθεια της Nvidia, έχει στόχο να βοηθήσει την εταιρεία του Mark Zuckerberg να πάρει το προβάδισμα στο «μετασύμπαν» (metaverse). Οι δυνατότητες του νέου υπερυπολογιστή είναι σχεδόν απεριόριστες και παρόλο που η Meta δεν αναφέρεται εκτενώς σε αυτές, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα βοηθήσει την εταιρεία σε πολλά πράγματα, όπως στην ανάλυση περιεχομένου, στην ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών των υπηρεσιών/ εφαρμογών της, στην στοχευμένη διαφήμιση, στην εικονική/ επαυξημένη πραγματικότητα, στην τεχνητή νοημοσύνη και βεβαίως στον «ρεαλιστικό» σχεδιασμό του metaverse.
(Πηγή: https://www.insomnia.gr/ )