Μάθημα δημοκρατίας. Στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου προσκλήθηκαν και τοποθετήθηκαν και όσοι επιστήμονες διαφωνούν με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους – Ελεύθερα εκφράστηκε και ο νομπελίστας L. Montagnier – Στην Ελλάδα, αντίθετα, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εμφύλιο διχασμό
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη θα είχε διώξει ποινικά (όπως έπραξε με τον καθηγητή Φαρμακολογίας Δ. Κούβελα και άλλους) όσους επιστήμονες εκφράζουν μια διαφοροποιημένη άποψη, σε σχέση με την «επίσημη» για τα εμβόλια.
Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, μια μικρή χώρα της ΕΕ, παραδίδει μαθήματα δημοκρατικής έκφρασης,σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στη χώρας μας, όπου συστηματικά καλλιεργείται κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού και οδυνηρού «εμφυλίου» μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Οι «αντιφρονούντες» στη Βουλή
Την ώρα, λοιπόν, που στην Ελλάδα όσοι επιστήμονες διαφωνούν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκφράζοντας επιφυλάξεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητα που έχουν τα mRNA εμβόλια για τον κορονοϊό, λαμβάνουν από την κυβέρνηση χαρακτηρισμούς του τύπου δημόσιος κίνδυνος (βλ., π.χ., δηλώσεις της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Αν. Πελώνη κατά του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δ. Κούβελα, αρχές Ιουλίου 2021) και διώκονται πειθαρχικά και ποινικά -με τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ να τους «φιμώνουν»- στο Λουξεμβούργο καλούν τους «αντιφρονούντες» να αναπτύξουν τις απόψεις τους εντός του Κοινοβουλίου με στόχο να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη δημόσια Υγεία και το κοινωνικό σύνολο.
Στην Ελλάδα, φυσικά, μέσα από τα καλά χωμένα στη «λίστα Πέτσα» -και σε όσες ακόμη ακολούθησαν- Μέσα Ενημέρωσης, η είδηση για τον διάλογο που έγινε στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, δεν έπαιξε καθόλου!
Δεδομένης, λοιπόν, της απόκρυψης αυτού του γεγονότος στην Ελλάδα, πρέπει να αναφερθεί ότι το «debate» για τα εμβόλια στη Βουλή της χώρας αυτής έγινε την περασμένη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.
Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος φέρεται να εμβολιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, θεώρησε σκόπιμο να ακούσει όλες τις απόψεις (θετικές και αρνητικές σε σχέση με τα εμβόλια) προτού η κυβέρνησή του αποφασίσει εάν θα θέσει -ή όχι- σε ισχύ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον «άριστο» πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους υπουργούς και τους «τηλε–ειδικούς» της κυβέρνησής του (καθηγητές και μη) που εδώ και περίπου 2 χρόνια έχουν αποκτήσει στασίδι στα κανάλια, εκφράζοντας μονόπλευρα -και δίχως καμία διάθεση επιστημονικής αντιπαράθεσης με τον οποιοδήποτε άλλο επιστήμονα- επί της ουσίας την άποψη ότι «τα εμβόλια αποτελούν πανάκεια και μονόδρομο», η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου (λειτουργώντας «ψεκασμένα» προφανώς, κατά τους εγχώριους ειδήμονες) κάλεσε όσους έχουν άλλη γνώμη, να την εκφράσουν επίσημα και αναλυτικά εντός του Κοινοβουλίου.
Νομπελίστας
Μεταξύ άλλων, στη λίστα των καλεσμένων ήταν και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, το 2008, για την ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ιολόγος Λουκ Μοντανιέ (LucMontagnier) ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες υποστηρίζει πως τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς και «κρύβουν» κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο 89χρονος Μοντανιέ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «τα εμβόλια είναι δηλητήριο», υποστηρίζοντας ότι «τα εμβόλια βοηθούν τον ιό να μεταλλαχθεί».
Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και άλλοι «αντιφρονούντες» επιστήμονες (όπως η κυρία Αλεξάνδρα Ενριόν Κοντέ, διευθύντρια δικού της ερευνητικού Ινστιτούτου και πρώην υπάλληλος στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας).
Ελευθερίαέκφρασης
Τα μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ οι επιστήμονες αυτοί διατύπωναν τις απόψεις τους, δεν κάλεσαν την αστυνομία για να τους συλλάβει (όπως «κακεντρεχείς» θα υποστήριζαν πως θα γινόταν σε μια ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα), αλλά τους άκουσαν προσεκτικά, όχι για να συμφωνήσουν μαζί τους, αλλά για να βγάλουν μία πραγματικά ωφέλιμη για τη δημόσια Υγεία και την πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού απόφαση.
Και σε μια δημοκρατία, αυτό είναι το ζητούμενο: η ελεύθερη έκφραση όλων και η λήψη αποφάσεων με βάση το κοινωνικό συμφέρον. Μην ξεχνά κανείς ότι εντός της ελληνικής Βουλής, επί σειρά «μνημονιακών» ετών, ελεύθερα εξέφραζαν τις επικίνδυνες απόψεις τους βουλευτές νοσταλγοί του ναζισμού.
Πέρα, λοιπόν, από το ερώτημα, κατά πόσο οι «αντιφρονούντες» επιστήμονες, όπως ο νομπελίστας Λ. Μοντανιέ έχουν δίκιο ή άδικο (τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν θετικό ρόλο στον περιορισμό των νοσηλειών και των θανάτων, επιτρέποντας όμως τη διάδοση του επικίνδυνου ιού) η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου (με τον πρωθυπουργό του να έχει εμβολιαστεί) έπεισε τους πολίτες της χώρας ότι όποια απόφαση κι αν λάβει, θα είναι για το κοινό καλό.
Δεν «φίμωσε», αλλά αντιθέτως επέτρεψε, ως όφειλε, να ακούσει όλες τις απόψεις και δεν δίχασε, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από πέρυσι το καλοκαίρι, προκαλώντας ένα ακόμη οδυνηρό «εμφύλιο» μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου λειτούργησε δημοκρατικά, έθεσε σαν προτεραιότητα το συλλογικό όφελος της κοινωνίας και έπραξε τα δέοντα ούτως ώστε, όποια απόφαση κι αν λάβει, να γίνει αποδεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας.