Δίαιτα και έλλειψη πρωτεϊνών: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η προσπάθεια απώλειας βάρους και αύξησης της μυϊκής μάζας προϋποθέτει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών.

 

Αλλά και για αυτούς που δεν επιθυμούν να χάσουν βάρος, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες από τις τροφές, το σώμα αρχίζει να διασπά τους ιστούς που περιέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται για τις σημαντικές λειτουργίες του.

Όλα τα αμινοξέα εκτελούν ζωτικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου, ενζύμων, νευροδιαβιβαστών, ορμονών κλπ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεϊνών είναι πολλά και διαφορετικά, προκαλώντας συχνά έκπληξη.

fit

Δείτε τα βασικά σημάδια ότι το σώμα σας δεν παίρνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται:

- Αδυναμία και κούραση

- Αδυναμία αύξησης της μυϊκής μάζας, παρά την εντατική προπόνηση

- Δυσκολία στην αναπνοή χωρίς προφανή λόγο

- Νιώθετε μόνιμη πείνα, ακόμη και όταν έχετε μόλις ολοκληρώσει το γεύμα σας

- Τα μαλλιά και τα νύχια σας είναι ξηρά και δεν αναπτύσσονται

- Έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης

- Το δέρμα σας είναι ξηρό

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας. Εάν έχετε κάποιο/α από τα παραπάνω συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό για να δείτε τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Σε ότι αφορά στην απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, οι γυναίκες 19-30 ετών χρειάζονται περίπου 46 γραμμάρια την ημέρα από μια διατροφή περίπου 2.000 θερμίδων. Για όσους γυμνάζονται εντατικά, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας.

Πηγή: popsugar.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δικαιολογημένα θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος του όχι μόνο στην Πάτρα και την Αχαϊα, αλλά γενικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο και αναφερόμαστε
Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, δείχνει ότι το στρες εξαλείφει τα θετικά αποτελέσματα της επιλογής καλών λιπαρών στη διατροφή.
Γία διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά στην Λάρισα υπάρχουν καταγγελίες για άρνηση να παράσχουν την δεύτερη δόση σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, γιατροί και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων στις φαρμακαποθήκες.
Χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) οι οποίες σύμφωνα με πόρισμα Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, θα πρέπει να κλείσουν.
Η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο σε Αμερικανό επειδή είναι γνωστός για την σθεναρή, αρνητική του στάση απέναντι στα εμβόλια γενικά καθώς είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Πολλοί άνθρωποι έχουν το συνήθειο να αφήνουν ένα ποτήρι με νερό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι τους, όταν πέφτουν για ύπνο το βράδυ, προκειμένου να μην χρειαστεί να σηκωθούν και να πάνε μέχρι την κουζίνα για να πιουν νερό, αν διψάσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής διστάζουν να καλέσουν οποιαδήποτε τροφή ως “απαγορευμένη”, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώμε απ' όλα με μέτρο, με την περιστασιακή “παρασπονδία” να κάνει την όλη προσπάθεια να “αξίζει τον κόπο”.