Ποιο είδος καφέ δεν πειράζει στο στομάχι

Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη!

Δυστυχώς όμως για κάποιους η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από ήπιες ή και έντονες στομαχικές ενοχλήσεις που τους αναγκάζουν να στερούνται αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση.

Η προφανής λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποχή, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στον καφέ!

Σύμφωνα με έρευνες από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, η επίδραση του καφέ στο στομάχι εξαρτάται από το καβούρδισμα κι αυτό γιατί η διαδικασία ψησίματος του καφέ επηρεάζει τη χημική του σύσταση.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το έντονο καβούρδισμα, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ή μέτριο, οδηγεί στην παραγωγή ενός συστατικού που αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή οξέων στο στομάχι.

Η παραγωγή οξέων προωθείται κυρίως από την καφεΐνη αλλά και από δύο ακόμη φυτικά συστατικά του καφέ (catechols, N-alkanoly-5-hydroxytryptamides). Από την άλλη, ένα άλλο συστατικό (N-methylpyridinium ή NMP) έχει ακριβώς την αντίθετη επίδραση, αποτρέποντας τη μαζική παραγωγή οξέων. Το NMP παράγεται κατά το ψήσιμο του καφέ, επομένως όσο περισσότερο διαρκεί το καβούρδισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του καφέ σε αυτό.

Όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, το έντονο καβούρδισμα μπορεί να οδηγήσει έως και σε διπλάσια επίπεδα NMP στον καφέ σε σύγκριση με το ελαφρύ καβούρδισμα.

Για να επιλέξετε ένα «φιλικό» προς το στομάχι σας είδος καφέ, αναζητήστε στη συσκευασία την ένδειξη «dark roast», καθώς υποδεικνύει ότι οι κόκκοι έχουν υποστεί περισσότερο καβούρδισμα. Επίσης, αν αγοράζετε φρεσκοκομμένο καφέ, αναζητήστε κόκκους με πιο σκούρο χρώμα (πολύ σκούρο καφέ έως και μαύρο), καθώς το χρώμα είναι ενδεικτικό της διάρκειας του ψησίματος.

Το διαβάσαμε στο onmed



 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η ομάδα του AsapScience πραγματοποίησε την έρευνα και όλοι οι λάτρεις του καφέ μπορούν πλέον να ησυχάσουν, αφού διαπιστώθηκε με επιστημονικό τρόπο το ποια είναι η βέλτιστη ώρα το πρωί για το αγαπημένο μας ρόφημα.
Ακούστε τι δήλωσε η πνευμονολόγος, Ασημίνα Ζανιά, στην εκπομπή της Άντυ Μαγνησαλή για τις συμπτώματα της γρίπης που είναι σε έξαρση αυτόν τον καιρό.
Δικαιολογημένα θεωρείται από τους κορυφαίους στο είδος του όχι μόνο στην Πάτρα και την Αχαϊα, αλλά γενικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο και αναφερόμαστε
Η προσπάθεια απώλειας βάρους και αύξησης της μυϊκής μάζας προϋποθέτει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών.
Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, δείχνει ότι το στρες εξαλείφει τα θετικά αποτελέσματα της επιλογής καλών λιπαρών στη διατροφή.
Γία διατροφή πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά στην Λάρισα υπάρχουν καταγγελίες για άρνηση να παράσχουν την δεύτερη δόση σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, γιατροί και φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ελλείψεις εμβολίων στις φαρμακαποθήκες.
Χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση λειτουργούν οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ) οι οποίες σύμφωνα με πόρισμα Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, θα πρέπει να κλείσουν.
Η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο σε Αμερικανό επειδή είναι γνωστός για την σθεναρή, αρνητική του στάση απέναντι στα εμβόλια γενικά καθώς είναι ενεργό μέλος του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος.