Πλειοδοτούν οι έμποροι για την ελιά Χαλκιδικής, που κοιτά πάνω από 1 ευρώ

Στο 1 ευρώ το κιλό σκαρφάλωσε η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής για την κατηγορία των 110 τεμαχίων, ενώ οι συνθήκες ανταγωνισμού, που διαμορφώνονται στην αγορά τις τελευταίες ώρες, της επιτρέπουν να «κοιτάζει» ακόμη παραπάνω. Κινητήριος δύναμη στην ανοδική πορεία της τιμής του προϊόντος είναι το γεγονός ότι οι χοντρές ελιές φέτος είναι είδος προς εξαφάνιση.Η έλλειψη μεγάλων μεγεθών έχει «πυροδοτήσει» μια διαδικασία ιδιότυπου πλειστηριασμού μεταξύ των εταιρειών μεταποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Χαλκιδική, παρότι η παραγωγή θα υπερβεί τους 120.000 τόνους η μεγάλη κατηγορία δεν θα αντιπροσωπεύει πάνω από 10%-15% της προσδοκώμενης σοδειάς.

Η διαφαινόμενη, λοιπόν, έλλειψη των ελιών που αποτελούν διαβατήριο για να πουληθούν κι οι μεσαίες και μικρότερες κατηγορίες, φαίνεται ότι έχει «πυροδοτήσει» μια διαδικασία ιδιότυπου πλειστηριασμού μεταξύ των εταιρειών μεταποίησης, ώστε να εξασφαλίσουν τις ποσότητες, που τους είναι αναγκαίες για να διαμορφώσουν το απαραίτητο «μείγμα».

Έτσι, ενώ η «αυλαία» είχε ανοίξει από την εταιρεία «Ιωαννίδης» με 0,90 ευρώ το κιλό στα 110 τεμάχια, με ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η Intercomm με 0,95 ευρώ το κιλό, για να έρθει στη συνέχεια η Olive Hellas την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και να ανεβάσει τον πήχη στο 1 ευρώ το κιλό, με αντίστοιχες προσαρμογές και στις μεσαίες κατηγορίες, τις οποίες πριμοδότησε ελαφρώς έναντι αυτών των ανταγωνιστών της.

Την κίνηση αυτή της Olive Hellas ακολούθησαν η ΔΕΑΣ και η Intercomm, ανακοινώνοντας επικαιροποιημένους τιμοκαταλόγους, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με 1 ευρώ στη μεγάλη κατηγορία και βελτίωση τιμών στις μεσαίες, ενώ τα χαρτιά της άνοιξε την ίδια ημέρα και η Sithonia Olives, προσαρμόζοντας τον τιμοκατάλογό της στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει η Κωνσταντόπουλος (Olymp), καθώς από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς είναι η μόνη μεταποιητική, που έως και αργά το βράδυ της Κυριακής τουλάχιστον, δεν είχε κάνει καμία νύξη για το φετινό της τιμοκατάλογο, όπως, βέβαια κι εάν υπάρξουν και νέες βελτιωμένες προσφορές από τους υπόλοιπους.

Η σημερινή μεταβολή του καιρού, εν τω μεταξύ, που από ό,τι φαίνεται θα οδηγήσει σε βροχοπτώσεις, αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των παραγωγών και μάλιστα με δύο τρόπους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι -εφόσον τελικώς βρέξει- δεν θα μπορούν να μπουν να συγκομίσουν, οπότε εκτιμάται πως αυτό θα πιέσει τους μεταποιητές και ίσως επιστρέψουν με υψηλότερη τιμή και ο δεύτερος με το ό,τι το νερό που θα πέσει θα δώσει όγκο και βάρος στην ελιά, αυξάνοντας το τονάζ -κάποιοι παραγωγοί εκτιμούν έως και 5%- και μεταφέροντας ένα μέρος της παραγωγής σε υψηλότερες κατηγορίες τεμαχισμού. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, ή απλώς είναι ευσεβείς πόθοι, θα φανεί σύντομα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Έχουν παραδόξως σταματήσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν το δημόσιο χρέος μας είναι βιώσιμο ή μη – ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ αντίστοιχες, όσον αφορά το κόκκινο ιδιωτικό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτώντου Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, καλεί τα μέλη του και όλουςτους υγιείς συμπολίτες μας που αισθάνονται την ανάγκη τηςπροσφοράς, στην Εθελοντική Αιμοδοσία που κάνει στα Δεμένικα σεσυνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού ΝοσοκομείουΠατρών « Ο Άγιος Ανδρέας» την Δευτέρα 3/6 και ώρα 17:00-21:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν.Αγίων ΘεοδώρωνΔεμενίκων.
Η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις» ολοκληρώνει μία ακόμη δημιουργική και πλούσια χρονιά σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και καλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους σε ένα διήμερο εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια. Γονείς και παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, μέσα από μία σειρά δράσεων θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν και να εκφραστούν με έναν δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν στον τρόπο που μπορούν να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα ως ομάδα-οικογένεια.
 Πολλά τα ερωτήματα:      Ο κουμπάρος πώς θα λέγεται;  Γονέας-γ;  Γάμα;  Άλλος δηλαδή γάμα(ει) κι άλλος ο γονέας-1;     Και ο συμπέθερος;  Κι η συμπεθέρα; 
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το τζαμί στον Βοτανικό που ξεκινά την λειτουργία του σε λίγους μήνες, αλλά προφανώς οι συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί ότι 197 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 και 188 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830,
     Είναι η πρώτη φοράστα έξη χρόνια του, που το blog θα ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα.     Ελπίζει να είναι και η τελευταία.     Αφήνουμε για σήμερα στην άκρη μνημόνια και προδότες για να δούμε αυτή καθ' εαυτή την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Άναυδοι έμειναν χθες οι υπάλληλοι της εφορίας στην Καλαμάτα, όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας της περιοχής τούς παρέδωσε με κάθε επισημότητα «Εξώδικη δήλωση πρόσκληση συμμορφώσεως» για τους λόγους που δεν αποδέχεται να εγκαταστήσει στην επιχείρησή του ΡΟS.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), καθώς τα επόμενα 24ωρα κρίνεται το μέλλον του ιστορικού ανθρωπιστικού Σωματείου.
 Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει και να είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην Αθήνα, αποκαλύπτει με άρθρο του στην Real News o Μίκης Θεοδωράκης.